Het Greywise blog over manufacturing IT.

Different MES systems

What MES systems are there?

, ,
There are different types of MES systems and all these systems have their unique characteristics. But which system suits your type of organisation?
MES in Food

MES in de ‘food’: Wat is Manufacturing Execution System en wat moet je ervan weten?

, ,
Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!
MES in de praktijk

Begin op tijd met een MES en pak een voorsprong op je concurrentie

, ,
Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!
Productie webinar greywise

28-5-2021: Kijk het webinar over efficiëntie verbetering terug!

, ,
Heb jij het webinar gemist waarin Jos antwoord gaf op de vraag: wat is de waarde van een geïntegreerde IT-benadering waarbij IT als business driver wordt gepositioneerd in plaats van kostenpost? Niet getreurd. Je kunt dit webinar nu terugkijken.
Pharmaceutical Manufacture

What is GAMP5 (GAMP®5)?

,
GAMP 5, or ‘Good Automated Manufacturing Practices’ is a non-mandatory legislation for pharmaceutical and food companies. It provides important guidelines for companies that are involved in the development and/or implementation of automated systems.
What is an EBR?

What is an Electronic Batch Record?

, ,
Pharmaceutical companies are required to keep batch records in order for authorities to confirm that the appropriate procedures are followed. Modern Electronic Batch Records (EBR) can assist in this process and help companies to comply with FDA compliances. These systems are also able to integrate with other enterprise systems, such as an ERP. An electronic batch record uses various databases that capture data that is recorded during the manufacturing of a batch. Moreover, it uses a business process engine that defines the process to be followed.
MES LEAN

MES en Lean – een knap team

,
Elk productiebedrijf heeft wel gehoord van het Lean principe: het analyseren van de waardestroom met als doel ‘waste’ te elimineren, productiviteit en efficiency te verhogen. Procesbeheersing is hierbij een belangrijke factor. Maar hoe past MES nu in het Lean plaatje? Hoort MES wel bij Lean Manufacturing? Ons antwoord lees je in dit blog geschreven door onze consultant Niek.

Waarom MES juist nú van grote toegevoegde waarde kan zijn!

, ,
Uiteraard wil je als werkgever het beste voor je personeel en je houden aan wettelijke vereisten – maar de productie dient ook door te gaan en wel op de meest efficiënte manier. MES kan hierbij een grote, en niet te onderschatte rol spelen, op de werkvloer en de afdelingen daarboven.
Manufacturing Execution

MOM vs MES: Operation Management vs Execution System

,
Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.
Manufacturing Execution System vendors

Welke MES-systemen zijn er?

,
Er zijn verschillende soort MES-systemen en al deze systemen hebben hun unieke eigenschappen. Maar welk systeem past goed bij jullie type organisatie?

Wat is een Manufacturing Execution System (MES)?

,
Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie uitwisseling tussen de productie (mensen en machines op de werkvloer) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk. Het Manufacturing Execution System (MES) ontvangt de orders uit het ERP systeem en zorgt er voor dat de verschillende productieafdelingen voorzien worden van de juiste informatie. Deze informatie wordt in het MES verzamelt en stelt deze ter beschikking aan het ERP systeem.

De gestage en onopvallende opmars van IT in de voedingsindustrie

André Hiddink, Product Manager IT-infrastructuur sprak recent met Jos Hensen, directeur van Greywise, een onafhankelijk consultancybedrijf uit Ede. Onderwerp van het gesprek waren de IT ontwikkelingen  in de voedselindustrie.

MES en databetrouwbaarheid

,
In dit blog beschrijven onze consultants Ruud en Leon waarom het belangrijk is om bij de implementatie van een MES zorg te dragen voor het vullen van het systeem met de juiste masterdata.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een MES?

De markt biedt veel verschillende systemen en mogelijkheden voor elke situatie. Om ervoor te zorgen dat je ondanks de bomen het bos nog kunt zien, geven wij je de belangrijkste ankerpunten.

De voordelen van een Manufacturing Execution System (MES)!

,
MES is niet meer wat het ooit was: het is beter. Door de jaren heen zijn er eindeloos veel modules en opties mogelijk gemaakt binnen het domein en is MES als concept uitgegroeid tot een geavanceerde industrie-oplossing. Een MES kent vele voordelen. In dit blog beschrijven we enkele voordelen die een MES-systeem voor jouw organisatie kan betekenen.

Food IT trends 2019

Veel van deze uitdagingen hebben direct invloed op de productie. Met dezelfde capaciteit in de productie moet een groter productassortiment worden geproduceerd, in dezelfde beschikbare tijd. Dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit, levertijd en de wet- en regelgeving moet blijven gehandhaafd. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de productie klaar te maken voor de toekomst.
ERP en MES

Softwareoplossingen voor nieuwe consumententrends

Volledig geautomatiseerde voedingsfabrieken zijn nog altijd een utopie, maar toch zijn veel elementen van het productieproces van morgen vandaag al in gebruik in de voedingsindustrie. Zaak is om een geïntegreerde oplossing te genereren.

Is jouw productie klaar voor de toekomst?

Het gedrag en het eetpatroon van de consument verandert in een steeds groter tempo. De vraag naar verse, voorverpakte en convenience producten en snacks is de afgelopen jaren sterk gestegen. De markt wordt steeds dynamischer; één van de vele trends in de voedingsindustrie. Vanuit deze trends ontstaat er een bepaalde vraag uit de markt, die grote uitdagingen met zich meebrengt voor de voedingsproducent. Hoe kan ga jij hiermee om?

Hameren op een goede ‘manufacturing IT-strategie’

Hensen hamert op een goede ‘manufacturing IT-strategie’ binnen productiebedrijven. “Het management van een bedrijf ziet heus wel dat een goede inrichting van hun IT-systemen noodzakelijk is. Maar hoe moet zo’n inrichting eruit zien? Welke systemen zijn nodig? En hoe moeten die met elkaar samenwerken?” Vaak heeft een bedrijf een werkend ERP-pakket voor de logistieke en administratieve afhandeling. Daarnaast zijn er besturingssystemen en SCADA-oplossingen. De vraag is of die twee ‘delen’ met elkaar kunnen praten.

Productie ICT Strategie noodzaak

Er komen voortdurend vragen voor aanpassingen en uitbreidingen van bestaande systemen en de invoering van nieuwe systemen. Hierbij is vaak veel geld gemoeid. Het is van groot belang dat het management op een goede manier sturing kan geven aan de ontwikkelingen in de IT. Om dat goed te kunnen is een duidelijk beeld nodig van waar het bedrijf over een aantal jaren staat en welke IT ondersteuning hiervoor nodig.

Labeldeclaraties in de Food

De labeldeclaratie is een opsomming van alle ingrediënten in het product in aflopende volgorde van gewicht. De ingrediënten welke allergenen bevatten zijn gemarkeerd, de gebruikte benamingen van ingrediënten voldoen aan de wetgeving. Eventuele klantwensen zijn verwerkt. PDM systemen bieden de functionaliteit om in een aantal (geautomatiseerde) stappen, tot de gewenste labeldeclaratie te komen. Bij het opstellen van de labeldeclaratie zijn er meerdere variaties mogelijk, hieronder staan er een aantal van beschreven.

Informatie uit het productieproces

Verspilling herkennen is de grootste uitdaging. Om verspilling te herkennen moet men eerst de technische mogelijkheden kennen om deze verspilling tegen te gaan. Heeft men een idee van de technische mogelijkheden, dan moet er een Manufacturing-IT visie komen. Blind vertrouwen op automatische communicatie tussen IT systemen is voor veel eindgebruikers lastig. De implementatie en testfase zijn essentieel om het vertrouwen van de eindgebruikers te winnen.

Meerdere locaties, één IT oplossing

Veel productieorganisaties hebben meerdere productielocaties. Op deze productielocaties worden nu voor vrijwel dezelfde doeleinden verschillende IT systemen gebruikt. IT systemen zoals MES, PDM, ERP en SCADA. De verscheidenheid veroorzaakt veel verspilling. Verspilling op gebied van o.a. grondstoffen, manuren en licentiekosten.

De rol van de system integrators

Misschien nog belangrijker dan de applicatie is de partij die deze voor u implementeert. Ze weten hoe ze de software optimaal kunnen inzetten, hoe ze het veranderingsproces dat met de invoering gepaard gaat kunnen sturen, en ze kunnen u na de invoering de gewenste ondersteuning bieden.