Het Greywise blog over manufacturing IT.

Selecteren van een Manufacturing Execution System: Het belang van een gebalanceerde aanpak

,
Bij het selecteren van een Manufacturing Execution System (MES) is het essentieel om een evenwichtige aanpak te hanteren die zowel technische specificaties als niet-functionele vereisten omvat. Dit artikel verkent de cruciale stappen van het selectieproces, inclusief marktverkenning en het belang van managementbetrokkenheid. Greywise Consultancy biedt ondersteuning met de dienst 'Software Selectie', waarbij onze expertise en marktkennis essentieel zijn om de beste keuze voor jouw bedrijf te garanderen.

Transitiemanagement: de onmisbare schakel in implementatieprojecten

, ,
Verandermanagement binnen implementaties is een vaak ondergewaardeerd element dat een enorme impact kan hebben op het succes van een project. Hoe dat komt, lees je hier.
Art Selbach

“Via ‘digital twins’ kwam ik in aanraking met MES”

, ,
In dit artikel leer je onze nieuwe collega Art Selbach beter kennen.
Allard Vervoort Greywise

Overzicht recente MES/MOMS projecten

,
Op deze pagina lees je onze recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties.
Allard Vervoort Greywise

Overzicht recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties

,
Op deze pagina lees je onze recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties.

“Voorbij de techniek: doorslaggevende non-functional requirements bij MES selectie”

, ,
In dit artikel gaat Jens in op het belang van non-functional requirements bij een MOMS/MES selectie. Benieuwd naar de impact? Lees snel verder.
Jens Hensen Greywise

“Een jaar aan het roer van Greywise, het was een goede vaart”

,
In dit artikel lees je hoe Jens en Steven het eerste jaar als eigenaren van Greywise hebben ervaren en wat hun groeiambities zijn!
Allard Vervoort Greywise

“Onze MES/MOMS projecten starten in de praktijk”

,
In dit interview lees je hoe Allard zijn eerste 1.5 jaar binnen Greywise heeft ervaren, welke groei hij heeft doorgemaakt en wat hem aanspreek in de Greywise aanpak!
HAI Smart4Industries Greywise

HAI Smart4Industries na 4.5 jaar weer aanwezig op onze Greywise-dag

,
In 2019 verwelkomden we Anneke van der Linde en Peter de Haer van HAI Smart4Industries, en afgelopen vrijdag waren ze opnieuw te gast op onze Greywise-dag. Het HAI-platform heeft in de tussenliggende jaren een indrukwekkende transformatie ondergaan tot een ‘Digital Platform for Process Manufacturing’.
Persoonlijke ontwikkeling consultant

Greywise Consultancy kiest voor YAP boven SMART voor de ontwikkeling van werknemers

,
Wij hebben het 'Your Accelerator Program' (YAP) geïmplementeerd om werknemersontwikkeling te stimuleren.
Greywise team

Van SMART naar YAP: “De ontwikkeling van werknemers werkt het beste door intrinsieke motivatie”

,
“Met onze GAP en YAP, knipogen we natuurlijk een beetje naar het POP en PAP, maar dat vinden we juist leuk. Ons YAP lijkt natuurlijk wel op een POP, maar het is gelukkig echt anders. En dat ervaren onze collega’s ook zo!”
Low-code in productie

“Low-Code in Manufacturing IT: Toekomstvoorspellingen en Realiteit”

Het gebruik van Low-Code voor de ontwikkeling van softwareapplicaties groeit gestaag in populariteit. Volgens voorspellingen van Gartner zal tegen 2024 Low-Code ontwikkeling goed zijn voor 65% van alle ontwikkelingen van bedrijfssoftware. Deze aanpak is snel, gebruiksvriendelijk, kostenefficiënt en flexibel. Het klinkt zonder twijfel aantrekkelijk, toch?

Wat is het verschil tussen een MES Consultant en een MES Engineer?

In het kort: een MES Consultant richt zich meer op de bedrijfsprocessen, analyse en advies, terwijl een MES Engineer zich voornamelijk richt op de technische implementatie, configuratie en onderhoud van het MES-systeem.
Artificial intelligence in productie

Wat hebben we nodig voor Artificial intelligence?

Om in het productieproces AI te kunnen implementeren moeten er een aantal zaken op orde zijn. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.
Artificial intelligence in productie

De basics van Artificial intelligence in productie

Om nog duidelijker te maken hoe AI, op kleine schaal, in productie kan worden ingezet nemen we het voorbeeld van een droogtoren. De uitwerking lees je hier!
Artificial intelligence in productie

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

Om het thema van Artificial Intelligence binnen de muren van de fabriek beter te begrijpen, is het van belang om in te gaan op de vraag: Wat is AI?
Artificial intelligence in productie

Waarom AI in productie?

Het gaat hierbij over de productieprocessen die zich binnen de muren van een fabriek bevinden. Het gaat hier dus niet over de inzet van AI in supply chain vraagstukken.

10 redenen waarom een MES implementatie vertraging kan oplopen

Op basis van onze ervaring hebben wij 10 redenen beschreven waardoor een MES implementatie kan vertragen! Benoem ze in je projectteam en probeer ze te voorkomen.

Wat is Batch Execution?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.
Greywise Nolet

“Dankzij Greywise hebben we nu een totaalbeeld van ons IT-landschap”

,
Greywise heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de automatisering van Nolet Distillery. Resultaat: een duidelijke beeld van het toekomstige applicatielandschap

“Met onze MOMS-training komen deelnemers beter beslagen ten ijs”

,
Het doel van onze MOMS-training is dat de deelnemers beter beslagen ten ijs komen: “We willen dat deelnemers beter voorbereid zijn als ze met MOMS aan de slag gaan, dat ze weten wat de echte uitdagingen zijn. Zodat ze ook daadwerkelijk verbeteren en efficiënter gaan werken door MOMS.”

Wat is Manufacturing Operations Management (MOM)?

Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.

IT en OT: Hoe kun je de kloof overbruggen?

,
Om de kloof tussen IT en OT te overbruggen, start je met het maken van een plan, met als belangrijkste input wat in de inleiding staat geschreven!

IT en OT in de industrie: Zorg voor scheiding & samenwerking

Samengevat kun je zeggen dat de verandersnelheid binnen IT veel hoger is en dat OT nog erg onbekend is binnen IT. OT kan niet zo snel veranderen als IT en het OT-landschap raakt mede daardoor versnipperd, waardoor je bij updates het productieproces kan verstoren. Zeker zonder goed inzicht in de applicatie- en systemenlandschap, is de impact niet te voorspellen.

MES in praktijk: “Het belang van beheerprocessen wordt vaak onderschat”

Het belang van goede beheerprocessen rondom Manufacturing Execution Systemen, afgekort MES, wordt vaak onderschat. Ik heb al verschillende situaties gezien waar dat tot problemen leidde. Bij een MES-project van enkele jaren terug zag ik de complexiteit van proces en software toenemen en daardoor het aantal bugs, je hebt dan een langere periode nog kinderziektes nadat het systeem is overgedragen aan de organisatie. Met een goed beheerproces had dat kunnen worden voorkomen.

Het verschil tussen IT en OT

Het verschil tussen IT en OT is het beste uit te leggen met verschillende automatiseringsniveaus. Het IT- en OT-domein beslaan elk andere niveaus en kennen hun eigen aandachtsgebieden en prioriteiten. De verschillende automatiseringsniveaus zijn het beste uit te leggen aan de hand van het Purdue-model

Wat is een Elektronisch Batch Record?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.

Wat is GAMP5 (GAMP®5)?

GAMP 5, oftewel 'Good Automated Manufacturing Practices', biedt essentiële richtlijnen voor farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven die geautomatiseerde systemen ontwikkelen of implementeren. Deze vrijwillige maar hoog gerespecteerde set normen benadrukt risicobeheersing en kwaliteitsborging. Het volgen van GAMP 5 biedt bedrijven niet alleen een kader voor het waarborgen van systeemkwaliteit, maar vergemakkelijkt ook audits en naleving van overheidsvoorschriften.

Data driven manufacturing: “Productiebedrijven beseffen vaak het belang van data niet”

Veel productieorganisaties hebben geïnvesteerd in ‘lean manufacturing’, hiermee zijn mooie winsten behaald. Er is echter nog veel winst haalbaar op het gebied data, vooral masterdata...

MES in de ‘food’: Wat is Manufacturing Execution System en wat moet je ervan weten?

,
Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie-uitwisseling tussen de werkvloer (machines, maar ook mensen) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk...

Begin op tijd met een MES en pak een voorsprong op je concurrentie

Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!

Royal Avebe and Greywise: The start of a long-standing collaboration

,
In 2011, Avebe decided to renew the reactor department of the VMF factory. The main goal: to produce reliably and economically with a constant, high quality. Good automation is a necessary condition. Greywise supervised the MES implementation.
Greywise en Avebe

Royal Avebe en Greywise: De start van een jarenlange samenwerking

,
In 2011 heeft Avebe besloten de reactorafdeling van de VMF fabriek te vernieuwen. Het belangrijkste doel: op een betrouwbare en economische wijze produceren met een constante, hoge kwaliteit. Een goede automatisering is een noodzakelijke voorwaarde. Greywise heeft de MES implementatie begeleid.

MES and Lean – a great team

, ,
Every production company has heard of the Lean principle: analyzing the value stream with the aim of eliminating 'waste', increasing productivity and efficiency. Process control is an important factor here. But how does MES fit into the Lean picture? Is MES part of Lean Manufacturing? You can read our answer in this blog written by our consultant Niek.

MES en Lean – een knap team

Elk productiebedrijf heeft wel gehoord van het Lean principe: het analyseren van de waardestroom met als doel ‘waste’ te elimineren, productiviteit en efficiency te verhogen. Procesbeheersing is hierbij een belangrijke factor. Maar hoe past MES nu in het Lean plaatje? Hoort MES wel bij Lean Manufacturing? Ons antwoord lees je in dit blog geschreven door Jens.

Waarom MES juist nú van grote toegevoegde waarde kan zijn!

Een MES optimaliseert productie door realtime informatie, geautomatiseerde kwaliteitscontroles, en flexibele planning. Ontdek hoe MES efficiëntie en aanpasbaarheid in productiebeheer verbetert.

Optimalisatie van een Manufacturing Execution System (MES)

Nadat een MES is geïmplementeerd is het belangrijk dat je continu bezig bent om het MES te optimaliseren. Een MES optimalisatie aanpak is daarvoor cruciaal! Lees hier wat je kunt doen om het maximale uit je MES te halen.
Transitiemanager Greywise

Optimisation of a Manufacturing Execution System (MES)

,
After MES has been implemented, it is important that you continuously work on optimising it. An MES optimisation approach is crucial for this! Find out what you can do to get the most out of your MES.

Implementatie van een Manufacturing Execution System (MES)

Een MES implementatie is een uitdagende opdracht. Vandaar dat een goede voorbereiding, een goed plan en een goed projectmanagement cruciaal is. Lees hier wat jij kunt doen om een implementatie goed te laten verlopen!

Implementation of a Manufacturing Execution System (MES)

,
The implementation of a MES is a challenging task. That is why good preparation, a good plan and good project management are crucial. Find out what you can do to ensure a smooth implementation!

Establish a Manufacturing Execution System (MES) strategy.

,
Adjustments to your application landscape are not done lightly. It is important to work from a Manufacturing ICT strategy towards an MES strategy!

Een Manufacturing Execution System (MES) strategie opstellen

Aanpassingen in je applicatie landschap doe je niet zomaar. Het is belangrijk op vanuit een Productie-ICT strategie toe te werken naar een MES strategie!

The configurability of a Manufacturing Execution System

,
An MES application consists of different functional modules that are configurable. Naturally, this is done based on your needs.

Configureerbaarheid van een Manufacturing Execution System

Een MES applicatie bestaat uit verschillende functionele modules die configureervaar zijn. Dit doe je uiteraard aan de hand van de behoeften.
Jens & Kors - Team Greywise

MOMS vs MES: Operation Management vs Execution System

Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.

Bekijk video: Hoe past een MES in het applicatielandschap?

,
Bekijk hier een deel van de presentatie van Jos Hensen tijdens onze kennissessie over MES. In deze video laat Jos zien hoe je voor jezelf een applicatielandschap in kaart kan brengen en welke mogelijkheden er zijn m.b.t Manufacturing Execution System (MES) in dit landschap.

Welke MES-aanbieders zijn er?

Er zijn verschillende soort MES-systemen en al deze systemen hebben hun unieke eigenschappen. Maar welk systeem past goed bij jullie type organisatie?

Wat is een Manufacturing Execution System (MES)?

Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie uitwisseling tussen de productie (mensen en machines op de werkvloer) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk. Het Manufacturing Execution System (MES) ontvangt de orders uit het ERP systeem en zorgt er voor dat de verschillende productieafdelingen voorzien worden van de juiste informatie. Deze informatie wordt in het MES verzamelt en stelt deze ter beschikking aan het ERP systeem.

Bekijk video: De rol van de operator

,
Bekijk hier een deel van de presentatie van Niek Arts tijdens onze kennissessie over MES. In deze video gaat Niek in op de rol van de operator in de productie. Deze rol is heel erg breed en het wordt steeds uitdagende voor een operator om zijn functie goed uit te voeren.

The steady and unobtrusive advance of IT in the food industry

, ,
André Hiddink, Product Manager IT infrastructure recently spoke with Jos Hensen, director of Greywise, an independent consultancy company from Ede. The topic of the conversation was the IT developments in the food industry.

De gestage en onopvallende opmars van IT in de voedingsindustrie

Jos Hensen is onlangs door André Hiddink, Product Manager IT-infrastructuur, binnen Rittal Nederland geïnterviewd. Onderwerp van het gesprek waren de IT ontwikkelingen in de voedselindustrie.

Bekijk video: Uitdagingen in de productie

,
Bekijk hier de lezing van Jos Hensen over de uitdagingen in de productie en dan met name in de voedingsindustrie.
Greywise personeel

MES en databetrouwbaarheid

In dit blog beschrijven we waarom het belangrijk is om bij de implementatie van een MES zorg te dragen voor het vullen van het systeem met de juiste masterdata.

What should you pay attention to when choosing a MES?

, ,
The market offers many different systems and options for every situation. To ensure that you can still see the forest despite the trees, we give you the most important anchor points.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een MES?

Het selecteren van het juiste MES-systeem is een uitdagend project, gezien de verscheidenheid aan leveranciers en systemen. Om succes te verzekeren, delen we essentiële ankerpunten: softwarekwaliteit, branchegerichte aansluiting en flexibiliteit. In deze evoluerende wereld van MES groeit de behoefte aan maatwerk. We onderzoeken standaardfuncties, voorkomen verrassingen en benadrukken het belang van integratie met bestaande systemen. Bij Greywise staan we klaar om te helpen bij dit cruciale proces.

The benefits of a Manufacturing Execution System (MES)!

, ,
MES isn't what it once was: it's better. Over the years, endless modules and options have been made possible within the domain and MES as a concept has grown into an advanced industry solution. A MES has many advantages. In this blog we describe some of the benefits that an MES system can mean for your organization.

De voordelen van een Manufacturing Execution System (MES)!

Ontdek het potentieel van Manufacturing Execution Systems (MES) voor jouw organisatie. In een tijd van digitale transformatie biedt MES meer dan ooit tevoren. Van real-time activiteitenmonitoring tot geavanceerde Business Intelligence, het optimaliseert productieprocessen en minimaliseert stilstand. Met functionaliteiten voor documentbeheer, machineonderhoud, kwaliteitsmanagement en tijdsmanagement, stuurt MES jouw bedrijfsprocessen naar een hoger niveau. Ontdek de voordelen van MES en blijf voorop lopen in de industrie. Een MES kent vele voordelen. In dit blog beschrijven we enkele voordelen die een MES-systeem voor jouw organisatie kan betekenen.

Softwareoplossingen voor nieuwe consumententrends

Volledig geautomatiseerde voedingsfabrieken zijn nog altijd een utopie, maar toch zijn veel elementen van het productieproces van morgen vandaag al in gebruik in de voedingsindustrie. Zaak is om een geïntegreerde oplossing te genereren.

Is jouw productie klaar voor de toekomst?

Het gedrag en het eetpatroon van de consument verandert in een steeds groter tempo. De vraag naar verse, voorverpakte en convenience producten en snacks is de afgelopen jaren sterk gestegen. De markt wordt steeds dynamischer; één van de vele trends in de voedingsindustrie. Vanuit deze trends ontstaat er een bepaalde vraag uit de markt, die grote uitdagingen met zich meebrengt voor de voedingsproducent. Hoe kan ga jij hiermee om?

Hameren op een goede ‘manufacturing IT-strategie’

Hensen hamert op een goede ‘manufacturing IT-strategie’ binnen productiebedrijven. “Het management van een bedrijf ziet heus wel dat een goede inrichting van hun IT-systemen noodzakelijk is. Maar hoe moet zo’n inrichting eruit zien? Welke systemen zijn nodig? En hoe moeten die met elkaar samenwerken?” Vaak heeft een bedrijf een werkend ERP-pakket voor de logistieke en administratieve afhandeling. Daarnaast zijn er besturingssystemen en SCADA-oplossingen. De vraag is of die twee ‘delen’ met elkaar kunnen praten.

Productie ICT Strategie noodzaak

Er komen voortdurend vragen voor aanpassingen en uitbreidingen van bestaande systemen en de invoering van nieuwe systemen. Hierbij is vaak veel geld gemoeid. Het is van groot belang dat het management op een goede manier sturing kan geven aan de ontwikkelingen in de IT. Om dat goed te kunnen is een duidelijk beeld nodig van waar het bedrijf over een aantal jaren staat en welke IT ondersteuning hiervoor nodig.

Labeldeclaraties in de Food

De labeldeclaratie is een opsomming van alle ingrediënten in het product in aflopende volgorde van gewicht. De ingrediënten welke allergenen bevatten zijn gemarkeerd, de gebruikte benamingen van ingrediënten voldoen aan de wetgeving. Eventuele klantwensen zijn verwerkt. PDM systemen bieden de functionaliteit om in een aantal (geautomatiseerde) stappen, tot de gewenste labeldeclaratie te komen. Bij het opstellen van de labeldeclaratie zijn er meerdere variaties mogelijk, hieronder staan er een aantal van beschreven.
MESA-levels

Industriële automatisering en kantoorautomatisering

Het onderscheid tussen kantoorautomatisering en Industriële automatisering.
Voedingindustrie OT

Optimalisatie van productieprocessen met ERP en MES

Ontdek hoe een MES de kloof tussen productievloer en ERP kan overbruggen voor efficiëntere processen.

Meerdere locaties, één IT oplossing

Veel productieorganisaties hebben meerdere productielocaties. Op deze productielocaties worden nu voor vrijwel dezelfde doeleinden verschillende IT systemen gebruikt. IT systemen zoals MES, PDM, ERP en SCADA. De verscheidenheid veroorzaakt veel verspilling. Verspilling op gebied van o.a. grondstoffen, manuren en licentiekosten.

De rol van de system integrators

Misschien nog belangrijker dan de applicatie is de partij die deze voor u implementeert. Ze weten hoe ze de software optimaal kunnen inzetten, hoe ze het veranderingsproces dat met de invoering gepaard gaat kunnen sturen, en ze kunnen u na de invoering de gewenste ondersteuning bieden.