Het Greywise blog over manufacturing IT.

Allard Vervoort Greywise

Overzicht recente MES/MOMS projecten

,
Op deze pagina lees je onze recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties.
Allard Vervoort Greywise

Overzicht recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties

,
Op deze pagina lees je onze recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties.

“Voorbij de techniek: doorslaggevende non-functional requirements bij MES selectie”

, ,
In dit artikel gaat Jens in op het belang van non-functional requirements bij een MOMS/MES selectie. Benieuwd naar de impact? Lees snel verder.
Greywise team

“Een jaar aan het roer van Greywise, het was een goede vaart”

,
In dit artikel lees je hoe Jens en Steven het eerste jaar als eigenaren van Greywise hebben ervaren en wat hun groeiambities zijn!
Allard Vervoort Greywise

“Onze MES/MOMS projecten starten in de praktijk”

,
In dit interview lees je hoe Allard zijn eerste 1.5 jaar binnen Greywise heeft ervaren, welke groei hij heeft doorgemaakt en wat hem aanspreek in de Greywise aanpak!
Tom Bruschinski

Tom Bruschinski

,
Maak kennis met Tom Bruschinski, onze Projectversneller/ Junior Business Consultant. Tom, afgestudeerd in Levensmiddelentechnologie en Duurzame Proceskunde aan de Universiteit van Wageningen, is sinds 2024 onderdeel van ons team en speelt een belangrijke rol in MOMS implementatieprojecten.
HAI Smart4Industries Greywise

HAI Smart4Industries na 4.5 jaar weer aanwezig op onze Greywise-dag

,
In 2019 verwelkomden we Anneke van der Linde en Peter de Haer van HAI Smart4Industries, en afgelopen vrijdag waren ze opnieuw te gast op onze Greywise-dag. Het HAI-platform heeft in de tussenliggende jaren een indrukwekkende transformatie ondergaan tot een ‘Digital Platform for Process Manufacturing’.
Persoonlijke ontwikkeling consultant

Greywise Consultancy kiest voor YAP boven SMART voor de ontwikkeling van werknemers

,
Wij hebben het 'Your Accelerator Program' (YAP) geïmplementeerd om werknemersontwikkeling te stimuleren.
Greywise team

Van SMART naar YAP: “De ontwikkeling van werknemers werkt het beste door intrinsieke motivatie”

,
“Met onze GAP en YAP, knipogen we natuurlijk een beetje naar het POP en PAP, maar dat vinden we juist leuk. Ons YAP lijkt natuurlijk wel op een POP, maar het is gelukkig echt anders. En dat ervaren onze collega’s ook zo!”
Low-code in productie

“Low-Code in Manufacturing IT: Toekomstvoorspellingen en Realiteit”

Het gebruik van Low-Code voor de ontwikkeling van softwareapplicaties groeit gestaag in populariteit. Volgens voorspellingen van Gartner zal tegen 2024 Low-Code ontwikkeling goed zijn voor 65% van alle ontwikkelingen van bedrijfssoftware. Deze aanpak is snel, gebruiksvriendelijk, kostenefficiënt en flexibel. Het klinkt zonder twijfel aantrekkelijk, toch?

Wat is het verschil tussen een MES Consultant en een MES Engineer?

In het kort: een MES Consultant richt zich meer op de bedrijfsprocessen, analyse en advies, terwijl een MES Engineer zich voornamelijk richt op de technische implementatie, configuratie en onderhoud van het MES-systeem.
Artificial intelligence in productie

Wat hebben we nodig voor Artificial intelligence?

Om in het productieproces AI te kunnen implementeren moeten er een aantal zaken op orde zijn. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.
Artificial intelligence in productie

De basics van Artificial intelligence in productie

Om nog duidelijker te maken hoe AI, op kleine schaal, in productie kan worden ingezet nemen we het voorbeeld van een droogtoren. De uitwerking lees je hier!
Artificial intelligence in productie

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

Om het thema van Artificial Intelligence binnen de muren van de fabriek beter te begrijpen, is het van belang om in te gaan op de vraag: Wat is AI?
Artificial intelligence in productie

Waarom AI in productie?

Het gaat hierbij over de productieprocessen die zich binnen de muren van een fabriek bevinden. Het gaat hier dus niet over de inzet van AI in supply chain vraagstukken.

10 redenen waarom een MES implementatie vertraging kan oplopen

,
Op basis van onze ervaring hebben wij 10 redenen beschreven waardoor een MES implementatie kan vertragen! Benoem ze in je projectteam en probeer ze te voorkomen.

Wat is Batch Execution?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.
Greywise Nolet

“Dankzij Greywise hebben we nu een totaalbeeld van ons IT-landschap”

,
Greywise heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de automatisering van Nolet Distillery. Resultaat: een duidelijke beeld van het toekomstige applicatielandschap

“Met onze MOMS-training komen deelnemers beter beslagen ten ijs”

,
Het doel van onze MOMS-training is dat de deelnemers beter beslagen ten ijs komen: “We willen dat deelnemers beter voorbereid zijn als ze met MOMS aan de slag gaan, dat ze weten wat de echte uitdagingen zijn. Zodat ze ook daadwerkelijk verbeteren en efficiënter gaan werken door MOMS.”

Wat is Manufacturing Operations Management (MOM)?

Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.

IT en OT: Hoe kun je de kloof overbruggen?

,
Om de kloof tussen IT en OT te overbruggen, start je met het maken van een plan, met als belangrijkste input wat in de inleiding staat geschreven!

IT en OT in de industrie: Zorg voor scheiding & samenwerking

Samengevat kun je zeggen dat de verandersnelheid binnen IT veel hoger is en dat OT nog erg onbekend is binnen IT. OT kan niet zo snel veranderen als IT en het OT-landschap raakt mede daardoor versnipperd, waardoor je bij updates het productieproces kan verstoren. Zeker zonder goed inzicht in de applicatie- en systemenlandschap, is de impact niet te voorspellen.

MES in praktijk: “Het belang van beheerprocessen wordt vaak onderschat”

Het belang van goede beheerprocessen rondom Manufacturing Execution Systemen, afgekort MES, wordt vaak onderschat. Ik heb al verschillende situaties gezien waar dat tot problemen leidde. Bij een MES-project van enkele jaren terug zag ik de complexiteit van proces en software toenemen en daardoor het aantal bugs, je hebt dan een langere periode nog kinderziektes nadat het systeem is overgedragen aan de organisatie. Met een goed beheerproces had dat kunnen worden voorkomen.

Het verschil tussen IT en OT

Het verschil tussen IT en OT is het beste uit te leggen met verschillende automatiseringsniveaus. Het IT- en OT-domein beslaan elk andere niveaus en kennen hun eigen aandachtsgebieden en prioriteiten. De verschillende automatiseringsniveaus zijn het beste uit te leggen aan de hand van het Purdue-model

Wat is een Elektronisch Batch Record?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.

Wat is GAMP5 (GAMP®5)?

GAMP5 (GAMP®5), of 'Good Automated Manufacturing Practices' is een niet-verplichte wetgeving voor farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven. Het biedt belangrijke richtlijnen voor bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en/of implementatie van geautomatiseerde systemen.

Data driven manufacturing: “Productiebedrijven beseffen vaak het belang van data niet”

Veel productieorganisaties hebben geïnvesteerd in ‘lean manufacturing’, hiermee zijn mooie winsten behaald. Er is echter nog veel winst haalbaar op het gebied data, vooral masterdata...

MES in de ‘food’: Wat is Manufacturing Execution System en wat moet je ervan weten?

Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie-uitwisseling tussen de werkvloer (machines, maar ook mensen) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk...

Begin op tijd met een MES en pak een voorsprong op je concurrentie

Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!
Greywise en Avebe

Royal Avebe en Greywise: De start van een jarenlange samenwerking

,
In 2011 heeft Avebe besloten de reactorafdeling van de VMF fabriek te vernieuwen. Het belangrijkste doel: op een betrouwbare en economische wijze produceren met een constante, hoge kwaliteit. Een goede automatisering is een noodzakelijke voorwaarde. Greywise heeft de MES implementatie begeleid.
MES LEAN

MES en Lean – een knap team

Elk productiebedrijf heeft wel gehoord van het Lean principe: het analyseren van de waardestroom met als doel ‘waste’ te elimineren, productiviteit en efficiency te verhogen. Procesbeheersing is hierbij een belangrijke factor. Maar hoe past MES nu in het Lean plaatje? Hoort MES wel bij Lean Manufacturing? Ons antwoord lees je in dit blog geschreven door onze consultant Niek.

Waarom MES juist nú van grote toegevoegde waarde kan zijn!

Uiteraard wil je als werkgever het beste voor je personeel en je houden aan wettelijke vereisten – maar de productie dient ook door te gaan en wel op de meest efficiënte manier. MES kan hierbij een grote, en niet te onderschatte rol spelen, op de werkvloer en de afdelingen daarboven.

Optimalisatie van een Manufacturing Execution System (MES)

Nadat een MES is geïmplementeerd is het belangrijk dat je continu bezig bent om het MES te optimaliseren. Een MES optimalisatie aanpak is daarvoor cruciaal! Lees hier wat je kunt doen om het maximale uit je MES te halen.

Implementatie van een Manufacturing Execution System (MES)

Een MES implementatie is een uitdagende opdracht. Vandaar dat een goede voorbereiding, een goed plan en een goed projectmanagement cruciaal is. Lees hier wat jij kunt doen om een implementatie goed te laten verlopen!
MES Strategie

Een Manufacturing Execution System (MES) strategie opstellen

Aanpassingen in je applicatie landschap doe je niet zomaar. Het is belangrijk op vanuit een Productie-ICT strategie toe te werken naar een MES strategie!
MES Selectieproces

Selectie van een Manufacturing Execution System (MES)

Het selecteren van het juiste MES is een lastige opgave. Een goede voorbereiding en het opstellen in kaart brengen van de behoefte is stap 1. Stap 2 is ...
MES configureren

Configureerbaarheid van een Manufacturing Execution System

Een MES applicatie bestaat uit verschillende functionele modules die configureervaar zijn. Dit doe je uiteraard aan de hand van de behoeften.
Manufacturing Execution

MOMS vs MES: Operation Management vs Execution System

Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.

Bekijk video: Hoe past een MES in het applicatielandschap?

,
Bekijk hier een deel van de presentatie van Jos Hensen tijdens onze kennissessie over MES. In deze video laat Jos zien hoe je voor jezelf een applicatielandschap in kaart kan brengen en welke mogelijkheden er zijn m.b.t Manufacturing Execution System (MES) in dit landschap.
MES aanbieders

Welke MES-aanbieders zijn er?

Er zijn verschillende soort MES-systemen en al deze systemen hebben hun unieke eigenschappen. Maar welk systeem past goed bij jullie type organisatie?
Waarom een Manufacturing Execution System

Waarom zou je met een Manufacturing Execution System werken?

Het werken met Manufacturing Execution System (MES) heeft vele voordelen. In dit artikel lees je wat je van welke voordelen je kan profiteren met een MES.

Wat is een Manufacturing Execution System (MES)?

Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie uitwisseling tussen de productie (mensen en machines op de werkvloer) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk. Het Manufacturing Execution System (MES) ontvangt de orders uit het ERP systeem en zorgt er voor dat de verschillende productieafdelingen voorzien worden van de juiste informatie. Deze informatie wordt in het MES verzamelt en stelt deze ter beschikking aan het ERP systeem.
De rol van de operator

Bekijk video: De rol van de operator

,
Bekijk hier een deel van de presentatie van Niek Arts tijdens onze kennissessie over MES. In deze video gaat Niek in op de rol van de operator in de productie. Deze rol is heel erg breed en het wordt steeds uitdagende voor een operator om zijn functie goed uit te voeren.

De gestage en onopvallende opmars van IT in de voedingsindustrie

André Hiddink, Product Manager IT-infrastructuur sprak recent met Jos Hensen, directeur van Greywise, een onafhankelijk consultancybedrijf uit Ede. Onderwerp van het gesprek waren de IT ontwikkelingen  in de voedselindustrie.
Uitdagingen in de productie

Bekijk video: Uitdagingen in de productie

,
Bekijk hier de lezing van Jos Hensen over de uitdagingen in de productie en dan met name in de voedingsindustrie: De volgende uitdagingen worden onder andere besproken: Regelgeving De dynamiek in de markt De druk op de kosten Levertijden die korter en betrouwbaarder moeten Duurzaamheid en transparantie De krappe arbeidsmarkt

MES en databetrouwbaarheid

In dit blog beschrijven onze consultants Ruud en Leon waarom het belangrijk is om bij de implementatie van een MES zorg te dragen voor het vullen van het systeem met de juiste masterdata.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een MES?

De markt biedt veel verschillende systemen en mogelijkheden voor elke situatie. Om ervoor te zorgen dat je ondanks de bomen het bos nog kunt zien, geven wij je de belangrijkste ankerpunten.

De voordelen van een Manufacturing Execution System (MES)!

MES is niet meer wat het ooit was: het is beter. Door de jaren heen zijn er eindeloos veel modules en opties mogelijk gemaakt binnen het domein en is MES als concept uitgegroeid tot een geavanceerde industrie-oplossing. Een MES kent vele voordelen. In dit blog beschrijven we enkele voordelen die een MES-systeem voor jouw organisatie kan betekenen.
ERP en MES

Softwareoplossingen voor nieuwe consumententrends

Volledig geautomatiseerde voedingsfabrieken zijn nog altijd een utopie, maar toch zijn veel elementen van het productieproces van morgen vandaag al in gebruik in de voedingsindustrie. Zaak is om een geïntegreerde oplossing te genereren.

Is jouw productie klaar voor de toekomst?

Het gedrag en het eetpatroon van de consument verandert in een steeds groter tempo. De vraag naar verse, voorverpakte en convenience producten en snacks is de afgelopen jaren sterk gestegen. De markt wordt steeds dynamischer; één van de vele trends in de voedingsindustrie. Vanuit deze trends ontstaat er een bepaalde vraag uit de markt, die grote uitdagingen met zich meebrengt voor de voedingsproducent. Hoe kan ga jij hiermee om?

Hameren op een goede ‘manufacturing IT-strategie’

Hensen hamert op een goede ‘manufacturing IT-strategie’ binnen productiebedrijven. “Het management van een bedrijf ziet heus wel dat een goede inrichting van hun IT-systemen noodzakelijk is. Maar hoe moet zo’n inrichting eruit zien? Welke systemen zijn nodig? En hoe moeten die met elkaar samenwerken?” Vaak heeft een bedrijf een werkend ERP-pakket voor de logistieke en administratieve afhandeling. Daarnaast zijn er besturingssystemen en SCADA-oplossingen. De vraag is of die twee ‘delen’ met elkaar kunnen praten.

Productie ICT Strategie noodzaak

Er komen voortdurend vragen voor aanpassingen en uitbreidingen van bestaande systemen en de invoering van nieuwe systemen. Hierbij is vaak veel geld gemoeid. Het is van groot belang dat het management op een goede manier sturing kan geven aan de ontwikkelingen in de IT. Om dat goed te kunnen is een duidelijk beeld nodig van waar het bedrijf over een aantal jaren staat en welke IT ondersteuning hiervoor nodig.

Labeldeclaraties in de Food

De labeldeclaratie is een opsomming van alle ingrediënten in het product in aflopende volgorde van gewicht. De ingrediënten welke allergenen bevatten zijn gemarkeerd, de gebruikte benamingen van ingrediënten voldoen aan de wetgeving. Eventuele klantwensen zijn verwerkt. PDM systemen bieden de functionaliteit om in een aantal (geautomatiseerde) stappen, tot de gewenste labeldeclaratie te komen. Bij het opstellen van de labeldeclaratie zijn er meerdere variaties mogelijk, hieronder staan er een aantal van beschreven.
MESA-levels

Industriële automatisering en kantoorautomatisering

Het onderscheid tussen kantoorautomatisering en Industriële automatisering.

Informatie uit het productieproces

Verspilling herkennen is de grootste uitdaging. Om verspilling te herkennen moet men eerst de technische mogelijkheden kennen om deze verspilling tegen te gaan. Heeft men een idee van de technische mogelijkheden, dan moet er een Manufacturing-IT visie komen. Blind vertrouwen op automatische communicatie tussen IT systemen is voor veel eindgebruikers lastig. De implementatie en testfase zijn essentieel om het vertrouwen van de eindgebruikers te winnen.

Meerdere locaties, één IT oplossing

Veel productieorganisaties hebben meerdere productielocaties. Op deze productielocaties worden nu voor vrijwel dezelfde doeleinden verschillende IT systemen gebruikt. IT systemen zoals MES, PDM, ERP en SCADA. De verscheidenheid veroorzaakt veel verspilling. Verspilling op gebied van o.a. grondstoffen, manuren en licentiekosten.

De rol van de system integrators

Misschien nog belangrijker dan de applicatie is de partij die deze voor u implementeert. Ze weten hoe ze de software optimaal kunnen inzetten, hoe ze het veranderingsproces dat met de invoering gepaard gaat kunnen sturen, en ze kunnen u na de invoering de gewenste ondersteuning bieden.