Het succes van het project hangt voor een groot deel af van de juiste keuze van de applicatie en de leverancier. Daarom moet het selectieproces zorgvuldig doorlopen worden en tegelijkertijd efficient en effectief. Het selectieproces van een kwaliteitssysteem doorloopt de stappen die we terugvinden in elk selectietraject:
- Marktorientatie
- Opstellen lijst van potentiële kandidaten en het opvragen van aanvullende informatie
- Het opstellen van een shortlist en het aanvragen van een offerte
- Principe keuze en onderhandeling
Er komt meestal meer bij kijken.
Voorwaarden voor succes
Een groot aantal factoren bepalen of de juiste keuze gemaakt wordt en of het selectieproces binnen tijd en budget afgerond is.
Een goede long- en shortlist
Het aantal leveranciers van kwaliteitssystemen is beperkt. Het is dan ook aan te raden deze aanbieders op de shortlist te zetten. Door met meerdere leveranciers te praten ontstaat een goed beeld van de mogelijkheden en de verschillen.
De wensen en eisen
Als de leverancier en/of system integrator een goed inzicht heeft in uw wensen en eisen kan hij ook een goede prijsindicatie en globale planning afgeven. We kunnen u helpen om de specificaties scherp te formuleren. Welke productie- en bedrijfsprocessen moet het systeem ondersteunen, welke interfaces moeten gerealiseerd worden, aan welke technische eisen moet voldaan worden, wat verwacht u dat er geleverd moet worden en wat wilt u zelf doen (denk aan testen, documenteren, opleiden), welke planning heeft u voor ogen, enz.?
Wij zorgen dat alles goed gedocumenteerd is en dat de antwoorden van de leveranciers op een goede manier vergelijkbaar zijn.
Bedrijfsspecifieke demo
Als de leverancier een demo heeft die representatief is voor uw situatie dan kunt u een goede indruk krijgen van de mogelijkheden het systeem en wat het systeem voor u kan betekenen. Is die demo er niet dan is het goed de leverancier te vragen een demo te bouwen op basis van een beperkte maar representatieve subset van uw eisen en wensen. De focus moet hierbij liggen op thema’s die specifiek zijn voor uw bedrijf. Wij kunnen goed beoordelen wat als standaard functionaliteit verwacht mag worden en wat wel eens een uitdaging zou kunnen zijn voor de leverancier.
Bedrijfsbezoeken
Uit de verschillende aanbiedingen komt een potentiële kandidaat naar voren. Dan kunnen een of meerdere referentiebezoeken helpen om de keuze te bevestigen. De leverancier kan u helpen om een of meerdere bedrijven te selecteren die vergelijkbaar zijn met uw bedrijf qua omvang, product, markt en complexiteit. Om een goed beeld te krijgen is het van belang dat het bedrijf ook die modules gebruikt die u nodig heeft. Bereid het bezoek goed voor en geef uw verwachtingen vooraf door. Ga met een representatieve groep, laat iedereen zijn bevindingen op papier zetten en organiseer een bijeenkomst waar iedereen zijn mening kan geven en waarbij een conclusie getrokken kan worden.
Aandacht van het management
Tijdens het selectieproces is het belangrijk dat het management betrokken is. Er wordt een keuze gemaakt die grote impact kan hebben op de bedrijfsvoering en de financiën. In een stuurgroep nemen die managementleden zitting die een relatie hebben met het project. Het team dat de selectie uitvoert zorgt er voor dat het proces volledig transparent is en dat de stuurgroep op de juiste momenten geïnformeerd wordt en waar nodig kan bijsturen.
Contractonderhandeling
De offerte is meestal gesplitst in drie delen: de licenties, de diensten en support. Elke leverancier gebruikt zijn eigen licentiemodel, waardoor vergelijken vaak moeilijk is. De leverancier gaat uit van zijn standaard prijslijst, maar er zijn meestal een aantal argumenten waarom die prijs in uw geval omlaag kan. Bij de diensten moet goed gekeken worden wat wordt aangeboden en wat u zelf zal moeten doen. Wilt kunt u dit zelf doen of verwacht u meer van uw leverancier?
Hoe meer risico’s een leverancier ziet, hoe hoger de prijs zal zijn. Dit risico kan omlaag gebracht worden door het project in fasen uit te voeren. De eerste offerte is gebaseerd op een aantal aannames en risico’s en er wordt een prijs afgegeven met een bepaalde marge. Op basis hiervan kan u besluiten om met de leverancier in zee te gaan voor uitvoeren een blauwdrukfase. Na deze fase er meer zicht op de fit/gap met de gewenste functionaliteit, eventueel maatwerk, de benodigde diensten, enzovoorts. Voor de realisatie is de leverancier nu in staat een scherpere prijs af te geven. In sommige gevallen zelfs een vaste prijs. Mocht de gekozen oplossing tegenvallen of is er geen goede relatie met de leverancier ontstaan kan u nog altijd besluiten niet verder te gaan met deze leverancier.
Blauwdrukfase
In de blauwdruk fase gaat u samen met een consultant van de leverancier door de wensen en eisen en wordt een representatief deel van de gewenste functionaliteit in het systeem geconfigureerd. U krijgt al een goed gevoel hoe het er uit ziet en wat het pakket standaard kan. U kan besluiten om uw bedrijfsproces aan te passen, zodat het beter past bij de standaard functionaliteit en maatwerk vermeden kan worden. Aan het einde van deze fase worden de wensen en eisen vastgesteld, de taakverdeling tussen de partijen bepaald, de gewenste planning en aanpak besproken en worden de laatste vragen van de leverancier beantwoord zodat deze een goede offerte kan maken. Het uitvoeren van de blauwdruk fase is een betaalde opdracht. De resultaten van de blauwdrukfase zijn uw eigendom.
Aandachtspunten
We zien dat de invoering van een kwaliteitssysteem vaak klein begint. Als een oplossing voor een probleem binnen de kwaliteitsafdeling. Daar is niets mis mee, maar het is dan wel goed om de IT afdeling in een vroeg stadium te betrekken. Samen met de IT manager kunnen dan de volgende vragen beantwoord worden:
- Willen we in de toekomst nog meer met de applicatie gaan doen?
- Zijn er interfaces noodzakelijk met andere applicaties of analyse apparatuur?
- Wordt de applicatie ook door andere afdelingen gebruikt?
- Wat is er aan IT infrastructuur nodig?
- Hoe gaan we het beheer en onderhoud regelen?
- Hoe past het systeem in het toekomstige applicatielandschap?
- Kan de gevraagde functionaliteit ook door een andere applicatie vervuld worden? Bv. LIMS of MES.
- Wie wordt eigenaar van het systeem en wie trekt het project?