Conclusie: MES is een onderdeel om je MOM te managen en steeds vaker wordt een MES daarom een MOMS genoemd.
MOMS vs MES: Operation Management vs Execution System
Wat is het verschil tussen MES en MOMS?
De laatste tijd hoor je steeds vaker de term MOMS voorbij komen dit ook heel vaak in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOMS en waarom worden deze twee termen naast elkaar gebruikt? In dit artikel lees je het antwoord.
Een Manufacturing Execution System, afgekort MES, kwam halverwege de jaren tachtig op. Het ontwikkelde zich als de tussenlaag tussen PLC/SCADA en ERP.
Het Manufacturing Execution System (MES) ontvangt productieorders uit het ERP systeem. En zorgt ervoor dat de verschillende productieafdelingen voorzien worden van de juiste informatie. Via PLC/SCADA verzamelt MES gegevens uit productie en stelt deze ter beschikking aan het ERP systeem. Meer over MES lees je op deze pagina.
De eerste MES-oplossingen waren nog niet zo uitgebreid
Bij de bedrijven die met MES aan de slag gingen ontstond vraag naar bepaalde functionaliteiten in MES. De wens om medewerkers die direct betrokken zijn bij het productieproces in één systeem te laten werken droeg eraan bij dat MES leveranciers hun MES steeds verder uitbreidden op basis van de vraag van de klant. Zo kwamen er functionaliteiten bij die gerelateerd konden worden aan kwaliteit, voorraad en onderhoud. Ook op deze vlakken communiceert MES met ERP.
Bij voorraad betrof het in eerste instantie specifiek de voorraad op de productievloer. Maar de MES leverancier zag al snel dat het veel voordelen had om dan ook WMS-functionaliteit aan te bieden. Het WMS werd een uitbreiding van het MES en kon dan op een bepaald moment ook stand-alone worden gekocht. Om tegenwoordig snel aan te geven om wat voor applicatie het gaat, wordt de term MOMS gebruikt. Hieruit kan je direct afleiden dat de applicatie verder gaat dan puur productie gerelateerde functionaliteit.
MOM staat voor Manufacturing Operations Management en heeft als doelstelling te produceren met zo min mogelijk verspilling. MOMS software helpt hierbij en beperkt zich niet alleen tot het productieproces.
MOMS is software voor productieorganisaties en omvat de volgende categorieën:
- MES: Slim aansturen van productie, receptbeheer en het in context verzamelen van productie data
- WMS: Slim (aan)sturen van mens, apparatuur, voorraden en AGV’s in het warehouse en just-in-time werken
- Scheduling: Flexibiliteit in de fabriek en het optimaal benutten van mens, machine
- QC: Productie bijsturen op basis van kwaliteitsdata en kwaliteits borging van grondstoffen en eindproducten
MOMS, MES en het ISA-95 model
Kijk je naar het ISA-95 model (afbeelding 1) dan zie je dat Level 3 het Manufacturing Operation Management level heet. In afbeelding 2 zie je dat MES, WMS, LIMS en OEE ook onderdeel zijn van level 3. Bij een aantal MOMS-leveranciers hebben MES en WMS een volwassen niveau bereikt.
Meer over de verschillende MES-oplossingen zie je in deze video.
Afbeelding 1: Het ISA-95 model met in Level 3 het MOM
Afbeelding 2: Applicatielandschap met in Level 3 het MES
Meer over MOMS:
Benieuwd wat een MOMS voor u kan betekenen?
Neem eens contact op met Jos
Nieuwe whitepaper!
Is jouw productie klaar voor de toekomst?
Trends, uitdagingen en oplossingen in de Nederlandse voedingsindustrie.
In dit whitepaper wordt ingegaan op de volgende vier trends:
1. Dynamische markt
2. Druk op de kosten
3. Korte, betrouwbare levertijd
4. Ketenintegratie
Ebook
MES in de voedingsindustrie
De overtuiging dat een MES nodig is roept meteen een nieuwe vraag op: Welke stappen moeten we zetten om MES succesvol te implementeren? Deze whitepaper is gebaseerd op een groot aantal jaren ervaring met MES in de voedingsindustrie en bij elk project komen er nieuwe inzichten bij en wordt onze aanpak aangescherpt.