Wat is Manufacturing Operations Management (MOM)?

De laatste tijd hoor je steeds vaker de term Manufacturing Operations Management kortweg MOM voorbij komen. Vaak in combinatie met MES. Het verschil tussen MES & MOM leggen we in dit artikel uit, maar in dit artikel zoomen we in op MOM. 

Wat is Manufacturing Operations Management (MOM)?

Manufacturing Operations Management verwijst naar methodes en ’tools’ om productie te optimaliseren. Dit omvat het beheer van bedrijfsmiddelen zoals mensen, technologie, apparatuur en andere middelen die de efficiëntie en productiviteit verbeteren.

Wat is een Manufacturing Operations Management System (MOMS)?

Om je Manufacturing Operations Management (MOM) optimaal te kunnen inrichting, aansturen en te optimaliseren kan je gebruik maken van een Manufacturing Operations Management System, kortweg MOMS.

MOMS is software voor productieorganisaties en omvat de volgende categorieën: ​

  • MES: Slim aansturen van productie, receptbeheer en het in context verzamelen van productie data 
  • WMS: Slim (aan)sturen van mens, apparatuur, voorraden en AGV’s in het warehouse en just-in-time werken
  • Scheduling: Flexibiliteit in de fabriek en het optimaal benutten van mens, machine
  • QC: Productie bijsturen op basis van kwaliteitsdata en kwaliteits borging van grondstoffen en eindproducten
Manufacturing Execution Systems

MOM, MES en het ISA-95 model

Kijk je naar het ISA-95 model (afbeelding 1) dan zie je dat Level 3 het Manufacturing Operation Management level heet. In afbeelding 2 zie je dat MES, WMS, LIMS en MMS ook onderdeel zijn van level 3. Bij een aantal MOMS-leveranciers hebben MES en WMS een volwassen niveau bereikt. LIMS en MMS zijn vaak minder uitgebreid geïntegreerd in MOMS, daar zijn goede redenen voor, maar hierover in de volgende blogs meer.