Wat is een MES?
“Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie-uitwisseling tussen de werkvloer (machines, maar ook mensen) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk. Productieorders, verbruiken, opbrengsten, kwaliteitsgegevens en voorraadniveaus worden op deze manier real-time gemonitord en productieprocessen worden optimaal aangestuurd.”
“De term MES is ontstaan in de tijd dat er veel ontwikkeling in de automatisering van machines was. Zeker als je productie in het Westen deed was automatisering belangrijk, vanwege de loonkosten. Vroeger waren het mensen die slangen moesten koppelen en pompen moesten starten, nu wordt dat vanuit de besturing geregeld.”
Hoe ontstond de behoefte aan een MES in de ‘food’?
“Er werd die tijd veel geïnvesteerd in automatisering en robotisering van de voedingsmiddelenfabriek, maar in de kantooromgeving kwam daardoor behoefte aan overzicht in het ERP-systeem. Daar was echter nog een kloof: er gingen papiertjes op en neer die werden overgetypt, maar dat is natuurlijk zonde. Later kwamen er nog allerlei kwaliteitscontroles bij, die zorgden voor nog meer papierwerk.”
“Zo ontstond de wens om daar lijn in te brengen, dat is ingevuld door MES. Vroeger moest bij een automatisch doseerproces de operator per product gaan kijken welk recept erbij hoorde, dat doen we nu allemaal in het MES. Zo kun je papierloos je productie van voedingsmiddelen regelen.”
Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van MES?
“Het gaat nu steeds meer richting MOMS: Manufacturing Operation Management Systems. Dat is breder dan MES, het is inclusief zaken als magazijn, onderhoud en kwaliteit. Alle bedrijfsprocessen rond productie dus. Maar MOMS is Nederland nog niet zo ingeburgerd.”
“Er is een internationale standaard, de ISA-95, die de automatisering op de werkvloer koppelt. Helaas is deze heel algemeen, omdat het voor alle branches moet gelden. Zodra je ISA 95 toepast op jouw fabriek wordt het ingewikkeld, het geeft niet genoeg handvatten voor het nemen van de juiste besluiten. Wij hebben het daarom aangevuld met ‘best practices’ voor de voedingsmiddelenindustrie.”
Wat doet Greywise?
“We zijn bij Greywise met tien mensen, zowel partners als medewerkers. De ‘Food’ is onze specialisatie, inclusief toeleveringsindustrie. We ontwikkelen zelf geen MES-software, we leveren de diensten om het succesvol te implementeren: van strategie tot selectie tot implementatie.” “De ‘system integrator’ levert het MES-systeem, wij vertegenwoordigen de klant. Maar we kunnen ook meehelpen in specifieke werkzaamheden, zoals het testen van software voordat we het in productie zetten of het trainen van operators in het gebruik van het systeem. Of de requirements schrijven, de eisen waar het systeem aan moet voldoen.” “We zijn ook onafhankelijk, maar we weten natuurlijk wel welke partijen het in de food goed doen. We hebben met die partijen vaak ook een goede relatie en weten wat we aan elkaar hebben. We organiseren ook regelmatig sessies om informatie uit te wisselen en elkaar up-to-date te houden. Want er gebeurt veel in de ‘food’.
Dit artikel is geschreven door Edwin Vlems