Wat is scheduling
In het ERP worden op basis van klantorders en forecast de productieorders voor de volgende dag of week samengesteld. De eerste controle op haalbaarheid is al gedaan op basis van een grove capaciteitsplanning en een controle op de beschikbaarheid van grondstoffen en verpakkingsmaterialen.
Scheduling zorgt ervoor dat deze orders worden omgezet naar werkorders voor de verschillende processen en verpakkingslijnen. Het streven hierbij is de capaciteit van de fabriek optimaal te benutten. Dit is niet eenvoudig omdat rekening gehouden moet worden met een groot aantal regels en beperkingen.
Steeds complexer
Het aantal producten neemt toe en er worden nieuwe processen en verpakkingslijnen neergezet. Factoren als contaminatie, beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel, beperkte opslag en houdbaarheid maken het voor de planner niet eenvoudiger. De grenzen van de zelfgebouwde spreadsheet worden bereikt. Dan kan de inzet van een scheduling applicatie een goede stap zijn.
Voordelen
Het gebruik van een scheduling applicatie heeft meerdere voordelen.
Betere benutting capaciteit
De scheduling applicatie komt met een planningsvoorstel waarin met een groot aantal factoren rekening is gehouden. Vergeleken met het plan dat door de planner is opgesteld is er minder tijd nodig voor omstellen, waardoor de capaciteit van de fabriek beter benut wordt.
Effectief bijsturen
Het productieplan dat door de planner is opgesteld wordt een maal per dag op papier doorgegeven aan de verschillende productieafdelingen. Het is gedurende de dag een moeizame en tijdrovende opgave om nog te reageren op onverwachte omstandigheden. Met een scheduling applicatie is er continu inzicht in de voortgang van de verschillende afdelingen en kan bij een onverwachte omstandigheid snel een nieuwe planning worden opgesteld. Als de planner tevreden is met de voorgestelde oplossing dan kan de nieuwe planning worden doorgegeven aan de afdelingen.
Transparant planningsproces
Veel regels, beperkingen, maar ook gewoonten, zitten in het hoofd van de planner en worden gebruikt bij het opstellen van de planning. Het resultaat ziet er goed uit, maar verder kan bijna niemand zien of controleren of dit ook de optimale planning is. Het planningsproces is niet transparant. Het invoeren van een scheduling applicatie dwingt het bedrijf deze planningsregels inzichtelijk te maken.
Omdat veel van deze regels nu in een systeem zitten is het ook voor minder ervaren planners mogelijk om de planning te doen, zodat de afhankelijkheid van “de ene goede planner” minder wordt.
Nauwkeurige afstemming met derden
Een scheduling applicatie kan “vooruit kijken”. Het is bijvoorbeeld eenvoudig te zien op welk tijdstip een bepaalde bulkgrondstof aangevuld moet worden voordat de productie er last van krijgt. Of wanneer een afnemer het bulkproduct moet komen ophalen voordat de silo vol is en de productie moet stoppen. De scheduling applicatie houdt hierbij rekening met de productiesnelheid en het verbruik van een bepaalde grondstof per tijdseenheid.
Solver of planbord
Het is natuurlijk ideaal als we alle beschikbare informatie in de scheduler stoppen en dat er met een druk op de knop het ideale plan uitkomt. In de praktijk is het vaak nog de planner die kijkt naar de uitkomsten van de berekening en dan nog aanpassingen doet voordat de planningen naar de afdelingen gaan. Er zijn ook situaties waar de scheduling applicatie uitsluitend gebruikt wordt als elektronisch planbord: de planner schuift met de orders op het beeldscherm net zo lang tot er een bevredigende planning uitkomt en het systeem geen meldingen meer geeft dat iets niet kan.
Real-time informatie
Een scheduling applicatie verwacht informatie uit de verschillende productieafdelingen over de voortgang van de orders. Op het scherm is dan te zien hoe de voortgang is ten opzichte van het plan en of de geplande eindtijd gehaald wordt. De planner kan verstoringen vroegtijdig signaleren en waar nodig tijdig maatregelen nemen. Een vereiste is dan wel een koppeling met systemen die deze informatie kunnen leveren, zoals bijvoorbeeld MES of ERP.
Planning op niveaus
In een voedingsbedrijf zien we dat planning op verschillende niveaus plaatsvindt. Op strategisch niveau wordt gekeken naar lange termijn ontwikkelingen en hoe het bedrijf daarop moet inspelen. Op taktisch niveau wordt gekeken naar de mogelijkheden van de fabriek zodat de verkopers afspraken kunnen maken met de klant die ook kunnen worden nagekomen. Met leveranciers kunnen afspraken worden gemaakt over volumes en levertijden. Op operationeel niveau worden op basis van de verkooporders en de verwachte vraag naar voorraadproducten productieorders opgesteld voor de komende periode. Deze orders zijn het startpunt voor het scheduling proces.
Terminologie
Naast scheduling komen we begrippen tegen als APS en Detail Planning. APS staat voor Advanced Planning and Scheduling.