Labeldeclaraties

De labeldeclaratie is een opsomming van alle ingrediënten in het product in aflopende volgorde van gewicht. De ingrediënten welke allergenen bevatten zijn gemarkeerd, de gebruikte benamingen van ingrediënten voldoen aan de wetgeving. Eventuele klantwensen zijn verwerkt.

PDM systemen bieden de functionaliteit om in een aantal (geautomatiseerde) stappen, tot de gewenste labeldeclaratie te komen. Bij het opstellen van de labeldeclaratie zijn er meerdere variaties mogelijk, hieronder staan er een aantal van beschreven.

Allergenen

Allergenen moeten wettelijk vermeld worden. Als een ingrediënt een allergeen bevat dan is het woord of woorddeel gemarkeerd, bijvoorbeeld dik- ,schuingedrukt of onderstreept. Ook kan er voor gekozen worden om het woord in hoofdletters neer te zetten. Als uit de naam van het ingrediënt niet op te maken is om welk allergeen het gaat moet het allergeen er los bij vermeld worden. Voor sommige allergenen geldt dat het pas vermeld hoeft te worden bij een maximale hoeveelheid. Tijdens het productieproces kunnen er ook allergenen in het product terecht komen, allergenen die tijdens de kruiscontaminatie mogelijk in het product komen moeten ook vermeld worden.

E-nummers

E-nummers zijn de door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen om bijvoorbeeld de smaak, kleur en geur van het product te verbeteren. Een fabrikant bepaalt zelf of het E-nummer of de volledige naam van de toevoeging op de labeldeclaratie komt. Sommige klanten willen uitsluitend E-nummers, sommige willen deels nummers / deels uitgeschreven en alle toevoegingen uitschrijven kan ook een mogelijkheid zijn.
Ook de functie van het E-nummer moet vermeld worden op de declaratie, bijvoorbeeld antioxidant of zuurteregelaar. Eenzelfde toevoeging hoeft niet altijd dezelfde functie te hebben.

Plantaardige oliën

Vetten en oliën van plantaardige oorsprong moeten vermeld worden als “plantaardige oliën/vetten” met de vermelding van de specifieke oorsprong van de olie. Ook dient vermeld te worden ‘geheel’ of ‘gedeeltelijk gehard’.

Dierlijke producten

Schouderplaat kan een grondstof zijn van het product, op de ingrediëntendeclaratie wordt het gedeclareerd als varkensvlees. Niet elk deel van een varken mag gedeclareerd worden als varkensvlees, dat hangt af van het eiwit en vet percentage. Clitravi is een rekenmethode om op basis van het eiwit-, vet- en collageengehalte van vleesgrondstoffen in het product uit te rekenen hoeveel procent vlees er op het eindproduct gedeclareerd mag worden.

Reconstitutie

Het samenbrengen van verschillende grondstoffen wordt reconstitutie genoemd. In sommige gevallen mag daardoor de ingrediëntendeclaratie aangepast worden. Eiwitpoeder met water mag bijvoorbeeld gedeclareerd worden als eiwit.

Landen van herkomst

Soms is het wenselijk om het land van herkomst te vermelden, dit kan op ingrediëntenniveau. In sommige gevallen is het wenselijk om het op sub ingrediënt niveau vast te leggen. Ook kan het zijn dat een ingrediënt meerdere landen van herkomst heeft.
Bevat een product meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals vlees, vis of zuivel? Dan moeten producenten op het etiket vermelden in welk land of welke regio zij dit product maken.

KWID

KWID (kwalitatieve opgave van de ingrediënten) is verplicht voor ingrediënten die voorkomen in de benaming van het product, opvallend in beeld of woord aangegeven zijn of van belang zijn om een levensmiddel te omschrijven. Van tomatengroentesap moet het percentage tomatensap gekwid worden, maar ook het percentage groente. Als er duidelijk een bleekselderij op de verpakking te zien is dan moet dit ook vermeld worden. Dit kan als percentage van het product, of van de groente. Vb. Tomatensapgroentesap(tomaten 86%, wortel, bleekselderij 50%, rode biet). Het aantal decimalen achter de komma, moet in te stellen zijn bij het opstellen van de declaratie

Hulpstoffen

Tijdens het productieproces worden er ook grondstoffen gebruikt die niet of gedeeltelijk in het eindproduct belanden. Een voorbeeld is hiervan is bakmeel, maar een deel van de bakmeel wordt opgenomen in het eindproduct. De hoeveelheid van deze stof moet aangepast worden voor de labeldeclaratie, of zelfs weggelaten worden.

Groeperen

Van een samengesteld product, bijvoorbeeld een amandelstaaf, kan het wenselijk zijn om de ingrediënten te groeperen onder amandelspijs en het bladerdeeg.

Meer weten

Bij het selecteren van een PDM systeem is de eis dat het systeem met bovengenoemde varianten goed overweg moet kunnen. Het verschilt per systeem hoe hiermee om wordt gegaan. Ook het vastleggen en het beheren van de labeldeclaraties is een punt van aandacht bij het selectietraject.

Heeft u nog vragen na het lezen van dit blog of bent u benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen. Neem eens contact op met Jos.

Lees meer

IT & OT Samenwerken

IT en OT in de industrie: Zorg voor scheiding & samenwerking

,
Samengevat kun je zeggen dat de verandersnelheid binnen IT veel hoger is en dat OT nog erg onbekend is binnen IT. OT kan niet zo snel veranderen als IT en het OT-landschap raakt mede daardoor versnipperd, waardoor je bij updates het productieproces kan verstoren. Zeker zonder goed inzicht in de applicatie- en systemenlandschap, is de impact niet te voorspellen.

MES in praktijk: “Het belang van beheerprocessen wordt vaak onderschat”

, ,
Het belang van goede beheerprocessen rondom Manufacturing Execution Systemen, afgekort MES, wordt vaak onderschat. Ik heb al verschillende situaties gezien waar dat tot problemen leidde. Bij een MES-project van enkele jaren terug zag ik de complexiteit van proces en software toenemen en daardoor het aantal bugs, je hebt dan een langere periode nog kinderziektes nadat het systeem is overgedragen aan de organisatie. Met een goed beheerproces had dat kunnen worden voorkomen.

Het verschil tussen IT en OT

, ,
Het verschil tussen IT en OT is het beste uit te leggen met verschillende automatiseringsniveaus. Het IT- en OT-domein beslaan elk andere niveaus en kennen hun eigen aandachtsgebieden en prioriteiten. De verschillende automatiseringsniveaus zijn het beste uit te leggen aan de hand van het Purdue-model

Wat is een Elektronisch Batch Record?

,
Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.

Wat is GAMP5 (GAMP®5)?

,
GAMP5 (GAMP®5), of 'Good Automated Manufacturing Practices' is een niet-verplichte wetgeving voor farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven. Het biedt belangrijke richtlijnen voor bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en/of implementatie van geautomatiseerde systemen.
Data driven manufacturing

Data driven manufacturing: “Productiebedrijven beseffen vaak het belang van data niet”

, ,
Veel productieorganisaties hebben geïnvesteerd in ‘lean manufacturing’, hiermee zijn mooie winsten behaald. Er is echter nog veel winst haalbaar op het gebied data, vooral masterdata...
MES in Food

MES in de ‘food’: Wat is Manufacturing Execution System en wat moet je ervan weten?

, ,
Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie-uitwisseling tussen de werkvloer (machines, maar ook mensen) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk...
MES in de praktijk

Begin op tijd met een MES en pak een voorsprong op je concurrentie

, ,
Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!
Productie webinar greywise

28-5-2021: Kijk het webinar over efficiëntie verbetering terug!

, ,
Heb jij het webinar gemist waarin Jos antwoord gaf op de vraag: wat is de waarde van een geïntegreerde IT-benadering waarbij IT als business driver wordt gepositioneerd in plaats van kostenpost? Niet getreurd. Je kunt dit webinar nu terugkijken.