Labeldeclaraties

De labeldeclaratie is een opsomming van alle ingrediënten in het product in aflopende volgorde van gewicht. De ingrediënten welke allergenen bevatten zijn gemarkeerd, de gebruikte benamingen van ingrediënten voldoen aan de wetgeving. Eventuele klantwensen zijn verwerkt.

PDM systemen bieden de functionaliteit om in een aantal (geautomatiseerde) stappen, tot de gewenste labeldeclaratie te komen. Bij het opstellen van de labeldeclaratie zijn er meerdere variaties mogelijk, hieronder staan er een aantal van beschreven.

Allergenen

Allergenen moeten wettelijk vermeld worden. Als een ingrediënt een allergeen bevat dan is het woord of woorddeel gemarkeerd, bijvoorbeeld dik- ,schuingedrukt of onderstreept. Ook kan er voor gekozen worden om het woord in hoofdletters neer te zetten. Als uit de naam van het ingrediënt niet op te maken is om welk allergeen het gaat moet het allergeen er los bij vermeld worden. Voor sommige allergenen geldt dat het pas vermeld hoeft te worden bij een maximale hoeveelheid. Tijdens het productieproces kunnen er ook allergenen in het product terecht komen, allergenen die tijdens de kruiscontaminatie mogelijk in het product komen moeten ook vermeld worden.

E-nummers

E-nummers zijn de door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen om bijvoorbeeld de smaak, kleur en geur van het product te verbeteren. Een fabrikant bepaalt zelf of het E-nummer of de volledige naam van de toevoeging op de labeldeclaratie komt. Sommige klanten willen uitsluitend E-nummers, sommige willen deels nummers / deels uitgeschreven en alle toevoegingen uitschrijven kan ook een mogelijkheid zijn.
Ook de functie van het E-nummer moet vermeld worden op de declaratie, bijvoorbeeld antioxidant of zuurteregelaar. Eenzelfde toevoeging hoeft niet altijd dezelfde functie te hebben.

Plantaardige oliën

Vetten en oliën van plantaardige oorsprong moeten vermeld worden als “plantaardige oliën/vetten” met de vermelding van de specifieke oorsprong van de olie. Ook dient vermeld te worden ‘geheel’ of ‘gedeeltelijk gehard’.

Dierlijke producten

Schouderplaat kan een grondstof zijn van het product, op de ingrediëntendeclaratie wordt het gedeclareerd als varkensvlees. Niet elk deel van een varken mag gedeclareerd worden als varkensvlees, dat hangt af van het eiwit en vet percentage. Clitravi is een rekenmethode om op basis van het eiwit-, vet- en collageengehalte van vleesgrondstoffen in het product uit te rekenen hoeveel procent vlees er op het eindproduct gedeclareerd mag worden.

Reconstitutie

Het samenbrengen van verschillende grondstoffen wordt reconstitutie genoemd. In sommige gevallen mag daardoor de ingrediëntendeclaratie aangepast worden. Eiwitpoeder met water mag bijvoorbeeld gedeclareerd worden als eiwit.

Landen van herkomst

Soms is het wenselijk om het land van herkomst te vermelden, dit kan op ingrediëntenniveau. In sommige gevallen is het wenselijk om het op sub ingrediënt niveau vast te leggen. Ook kan het zijn dat een ingrediënt meerdere landen van herkomst heeft.
Bevat een product meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals vlees, vis of zuivel? Dan moeten producenten op het etiket vermelden in welk land of welke regio zij dit product maken.

KWID

KWID (kwalitatieve opgave van de ingrediënten) is verplicht voor ingrediënten die voorkomen in de benaming van het product, opvallend in beeld of woord aangegeven zijn of van belang zijn om een levensmiddel te omschrijven. Van tomatengroentesap moet het percentage tomatensap gekwid worden, maar ook het percentage groente. Als er duidelijk een bleekselderij op de verpakking te zien is dan moet dit ook vermeld worden. Dit kan als percentage van het product, of van de groente. Vb. Tomatensapgroentesap(tomaten 86%, wortel, bleekselderij 50%, rode biet). Het aantal decimalen achter de komma, moet in te stellen zijn bij het opstellen van de declaratie

Hulpstoffen

Tijdens het productieproces worden er ook grondstoffen gebruikt die niet of gedeeltelijk in het eindproduct belanden. Een voorbeeld is hiervan is bakmeel, maar een deel van de bakmeel wordt opgenomen in het eindproduct. De hoeveelheid van deze stof moet aangepast worden voor de labeldeclaratie, of zelfs weggelaten worden.

Groeperen

Van een samengesteld product, bijvoorbeeld een amandelstaaf, kan het wenselijk zijn om de ingrediënten te groeperen onder amandelspijs en het bladerdeeg.

Meer weten

Bij het selecteren van een PDM systeem is de eis dat het systeem met bovengenoemde varianten goed overweg moet kunnen. Het verschilt per systeem hoe hiermee om wordt gegaan. Ook het vastleggen en het beheren van de labeldeclaraties is een punt van aandacht bij het selectietraject.

Heeft u nog vragen na het lezen van dit blog of bent u benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen. Neem eens contact op met Jos.

Lees meer

Greywise team

“Voorbij de techniek: doorslaggevende non-functional requirements bij MES selectie”

,
In dit artikel gaat Steven in op het belang van non-functional requirements bij een MOMS/MES selectie. Benieuwd naar de impact? Lees snel verder.
Greywise team

“Een jaar aan het roer van Greywise, het was een goede vaart”

,
In dit artikel lees je hoe Jens en Steven het eerste jaar als eigenaren van Greywise hebben ervaren en wat hun groeiambities zijn!
Allard Vervoort Greywise

“Onze MES/MOMS projecten starten in de praktijk”

,
In dit interview lees je hoe Allard zijn eerste 1.5 jaar binnen Greywise heeft ervaren, welke groei hij heeft doorgemaakt en wat hem aanspreek in de Greywise aanpak!
HAI Smart4Industries Greywise

HAI Smart4Industries na 4.5 jaar weer aanwezig op onze Greywise-dag

,
Wij hebben het 'Your Accelerator Program' (YAP) geïmplementeerd om werknemersontwikkeling te stimuleren.
Persoonlijke ontwikkeling consultant

Greywise Consultancy kiest voor YAP boven SMART voor de ontwikkeling van werknemers

,
Wij hebben het 'Your Accelerator Program' (YAP) geïmplementeerd om werknemersontwikkeling te stimuleren.
Greywise team

Van SMART naar YAP: “De ontwikkeling van werknemers werkt het beste door intrinsieke motivatie”

,
In het kort: een MES Consultant richt zich meer op de bedrijfsprocessen, analyse en advies, terwijl een MES Engineer zich voornamelijk richt op de technische implementatie, configuratie en onderhoud van het MES-systeem.
Low-code in productie

“Low-Code in Manufacturing IT: Toekomstvoorspellingen en Realiteit”

In het kort: een MES Consultant richt zich meer op de bedrijfsprocessen, analyse en advies, terwijl een MES Engineer zich voornamelijk richt op de technische implementatie, configuratie en onderhoud van het MES-systeem.

Wat is het verschil tussen een MES Consultant en een MES Engineer?

In het kort: een MES Consultant richt zich meer op de bedrijfsprocessen, analyse en advies, terwijl een MES Engineer zich voornamelijk richt op de technische implementatie, configuratie en onderhoud van het MES-systeem.
Artificial intelligence in productie

Wat hebben we nodig voor Artificial intelligence?

Om in het productieproces AI te kunnen implementeren moeten er een aantal zaken op orde zijn. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.