Meerdere productielocaties, één IT oplossing

De behoefte

Veel productieorganisaties hebben meerdere productielocaties. Op deze productielocaties worden nu voor vrijwel dezelfde doeleinden verschillende IT systemen gebruikt. IT systemen zoals MES, PDM, ERP en SCADA. De verscheidenheid veroorzaakt veel verspilling. Verspilling op gebied van o.a. grondstoffen, manuren en licentiekosten. Zonde. Maar hoe kan jij er voor zorgen dat alle productielocaties vanuit één IT systeem wordt aangestuurd.

De verschillende productielocaties produceren verschillende producten. De eisen voor de ondersteunende IT systemen zullen daarom per locatie verschillen. Een nieuw IT systeem vanuit één locatie uitrollen over de andere locaties is daarom niet de beste oplossing.

De oplossing

Breng eerst eens in kaart wat de overeenkomsten en verschillen zijn per locatie, zodat het inzichtelijk wordt welke functionaliteiten het IT systeem daadwerkelijk nodig heeft. Om dit goed te doen moet je er wel voor zorgen dat alle locaties met hetzelfde detailniveau werken. Bepaal dus van de voren met je collega’s het juiste detailniveau. Om deze exercitie goed uit te voeren is het belangrijk dat je in dit proces collega’s betrekt die zowel kennis hebben van het productieproces als kennis van de aansluitende IT systemen. Het ISA-95 model kan hierbij ook een waardevolle rol spelen.

Met de ervaringen die Greywise heeft opgedaan bij selectie en implementatieprojecten durven we te stellen dat het het aantal specifieke eisen per locatie van de IT software vaak kleiner is dan door de medewerkers wordt gesuggereerd.

Verder raden wij het ook altijd aan om de kijken naar IT systemen die succesvol zijn toegepast op soortgelijke productielocaties. Het aanbod van IT systemen is namelijk enorm groot en de mogelijke toepassingen nog groter. Een selectie maken op basis van je eigen requirements en daarbij kijkend naar de oplossingen die zich in de praktijk al hebben bewezen, vergroot de kans op een succesvolle uitrol van jullie nieuwe IT-systeem.

Uiteraard vergt deze aanpak meer tijd. Je kan namelijk wel even duren voordat alle locaties zijn voorzien van één IT systeem, maar uiteindelijk levert het enorm veel voordelen op. Denk hierbij aan voordelen qua: beheer, kennisuitwisseling, opschaling, één IT aanspreekpunt en dus ook minder IT-eilandjes.

Uiteraard zal er altijd nog wel een werknemer zijn die het ‘jammer’ vindt dat er een oude functionaliteit ontbreekt, maar in het kader van ‘business value’ is dit overkomelijk, toch?

Wil je weten waar je allemaal rekening mee dient te houden bij de selectie van een MES-systeem? Bekijk dan zeker ons webinar: ‘Hoe selecteer en implementeer je succesvol een Manufacturing Execution System (MES)?’

Download Whitepaper

Multi-Site MES Roll-Out

Heeft u nog vragen na het lezen van dit blog of bent u benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen. Neem eens contact op met Jos.