AI in productie
Bovengenoemde stappen scheppen de randvoorwaarden voor het implementeren van AI in de fabriek. Een goed getraind en gevalideerd model in een ontwikkelomgeving kan verpakt en overgezet worden naar productie. De versie van het AI-model die naar productie overgezet is, leert niet zelfstandig. Het doel van de eerste versie van het AI-model is dat het bewezen (beheersbaar en) stabiel gedrag vertoont. In de situatie van expert-in-the-loop (zie Expert in the loop versus expert on the loop), zal onder andere de uiteindelijke keuze van de expert gebruikt worden om de volgende versie van het AI-model beter te maken.
Afhankelijk van het product dat er geproduceerd wordt, moet er een ander AI-model gebruikt worden of wordt het AI-model gevoed met andere setpoints. Ook moet het AI-model gevoed worden met waardes van actuele variabelen, denk hierbij aan; Analyseresultaten, procescondities, omgevingscondities en weersvoorspellingen. De software kan snel en betrouwbaar gegevens uitwisselen met de besturingssystemen in level 2 (PLC, DCS, SCADA). Zie onderstaande ter verduidelijking.
Specifieke uitdagingen voor AI in productie
AI gebruiken is een uitdaging voor de meeste industrieën. Productie heeft een paar extra specifieke uitdagingen.
Aggregeren en combineren tot inzicht
Het gaat hier om het combineren van de data uit de verschillende systemen tot een geheel. Een geplande starttijd in een productieorder uit ERP zegt nog niks over de daadwerkelijke starttijd van een productieorder. Een productieorder kan namelijk bestaan uit verschillende bewerkingen; eerst moet A aangemaakt worden, A is een grondstof van B en B wordt op de droogtoren gedroogd. Wanneer de context van een bewerking mist, wordt het combineren en aggregeren van de data een uitdaging.
Veel productiebedrijven plannen hun productieproces op basis van 1 of 2 productieorders, dit terwijl het productieproces vaak uit veel meer bewerkingstappen bestaat. Van deze stappen is er vaak geen ordercontext bekend in IT-systemen, maar alleen op productieformulieren.
Jens Hensen – Consultant bij Greywise Consultancy
Expert on the loop
De AI autonoom een deel van het productieproces laten uitvoeren ligt gevoelig. Dit zou de veiligheid in het geding kunnen brengen. Daarnaast gaat er kennis verloren omdat operators de beslissingen van het AI-model op termijn toch niet meer kunnen volgen. Voor start van een project moet daarom nagegaan worden of een expert-on-the-loop situatie ooit geaccepteerd wordt, want de expert-in-the-loop zorgt altijd voor een vertraging in de gewenste bijsturing en zorgt daarom waarschijnlijk niet voor het meest optimale resultaat
Betrouwbaarheid en latency
Korte onderbrekingen van het productieproces kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Het is daarom van belang om fallbacks in te bouwen, zodat de productie kan doorgaan wanneer het AI-model problemen ondervindt. Er moet dus altijd een mogelijkheid zijn om de AI uit te schakelen en er moet inzicht zijn in de IT-technische performance van het AI-model, zo wordt bijvoorbeeld snel duidelijk dat en waarom het AI-model vertraagt reageert (latency).
Het is ook van belang om sanity checks en business rules te implementeren. Deze zorgen ervoor dat het systeem kan omgaan met uitschieters in de data of defecte sensoren. Door deze maatregelen te nemen, kan gegarandeerd worden dat het systeem betrouwbaar functioneert.
Goed functionerende IT, checks en business rules, in combinatie met een hoge betrouwbaarheid van het AI-model zijn voorwaarden voor de overstap naar de Expert-on-the-loop situatie.
Cybersecurity
Cybersecurity speelt een belangrijke rol in productiebedrijven. Door de jaren heen zijn productiebedrijven steeds afhankelijker geworden van IT-systemen en daardoor neemt het belang van cyber security toe. Productiebedrijven willen het aantal lijntjes naar buiten het liefst minimaliseren.
Tegelijkertijd zien we een grote toename van de cloud. De cloud is ook relevant voor AI. Zoals al benoemd werd kan het AI-model ontwikkeld worden in de cloud. Het gebruik van software in de cloud is flexibel, kosteneffectief en betrouwbaar. Een risico op lange termijn kan zijn dat er te veel bedrijf kritische informatie in de cloud terecht komt, maar door klein te beginnen kan dit argument ontkracht worden.
De AI-software waarop het AI-model draait zal echter lokaal moeten draaien, het moet immers snel en betrouwbaar kunnen reageren. Nieuwe versies van het AI-model worden met een lage frequentie vanuit de cloud naar de AI-software in de fabriek overgezet.
Echter, de software waarop het AI-model draait is nog niet gestandaardiseerd. Er is geen duidelijke best-practice bekend in de industrie. De eisen die bedrijven stellen op het gebied van cybersecurity maken standaardoplossingen lastig en zorgen voor maatwerk dat verschilt per productiebedrijf. Toch kan er nog een groot gat opgevuld worden door eenduidige, goed uitgedachte software voor het lokaal draaien van het AI-model.