Na presentaties van Chiel Spruit (Siemens) en Erik Dijck (Royal Avebe), input van deelnemers op stellingen en daaropvolgende discussies, durven wij de volgende conclusies te trekken:
- 30% van de aanwezige deelnemers (20 in totaal) maakt al gebruik van Low-Code om MOMS-applicaties te ontwikkelen.
- Momenteel wordt Low-Code vooral toegepast om “apps” te ontwikkelen die draaien bovenop bestaande MOMS-applicaties en/of ERP-systemen, omdat dit sneller, kostenefficiënter en effectiever blijkt te zijn dan de bestaande “off-the-shelf” oplossingen.
- Aan het begin van de avond geloofde ongeveer de helft van de deelnemers dat Low-Code niet in staat zou zijn om MOM-applicaties te vervangen. Aan het einde van de avond was dit aantal gestegen tot ruim 60%.
- Hoewel het beginnen met Low-Code eenvoudig lijkt, vereist het een doordachte aanpak en planning om dit effectief in een organisatie te integreren.
- Een solide IT-architectuur en onderliggende infrastructuur zijn cruciaal voor het succes van Low-Code implementaties. Voornamelijk om data uit bestaande applicaties te halen als input en uiteindelijk ook weer data terug te kunnen sturen naar deze applicaties.
- Low-Code oplossingen moeten net als traditionele MOM-applicaties beheerd worden, en op den duur zal er een beheersorganisatie voor moeten worden opgezet.
- Voor kleine MES/MOM-systemen kan het zelf bouwen van oplossingen de moeite waard zijn.
- Low-Code zal naar verwachting de belangrijkste ontwikkelmethode worden voor applicaties.
- Low-Code zal worden ingezet om de functionaliteit en waarde van MOM-systemen uit te breiden.
- Low-Code kan cruciaal zijn om efficiënt te kunnen werken en concurrentievoordeel te behouden.
Ter afsluiting kunnen we concluderen dat alle deelnemers overtuigd zijn van de mogelijkheden die Low-Code biedt, zelfs binnen het domein van manufacturing IT (level 2/3). Echter, de praktijk blijkt complexer dan vaak wordt voorgesteld. Bedrijven moeten weloverwogen beslissingen nemen om de succesvolle integratie van Low-Code binnen hun organisatie te waarborgen.
Mist u nog conclusies in bovenstaande lijst? Heeft u een afwijkende mening of wilt u wellicht een interessante casus met ons delen? We horen het graag.
Dit artikel is geschreven door Steven Hensen