Het MES-systeem selecteren dat het beste past bij jullie organisatie is een uitdagend project. Er zijn veel leveranciers van verschillende MES-systemen en ieder systeem is uniek. Om de kans te vergroten dat je het juiste systeem selecteert, delen we hierbij enkele ankerpunten:
- De kwaliteit van de software;
- De algemene aansluiting met de branche waar jouw organisatie deel van uitmaakt;
- De mate van flexibiliteit om zich aan jouw organisatie aan te passen.
Hoe weet je welke specifieke eisen je moet stellen aan een MES? Hoe weet je dat een MES-leverancier het pakket kan bieden dat het beste bij jouw organisatie past?
In de huidige wereld van MES hebben producenten steeds meer invloed op wat zij zoeken in een MES-pakket. Wat ooit ontworpen is als een programma dat een machine kon aansturen, is het uitgegroeid tot een geavanceerd en uitgebreid systeem. Met dit systeem kan je tegenwoordig de gehele productievloer optimaal kan inrichten, aansturen en uitlezen.
Wat is standaard?
Bij het kiezen van een MES is het belangrijk om te kijken wat er standaard in het kernsysteem zit. En hoe goed je hiermee uit de voeten kunt. De meeste MES-pakketten zijn zo ontworpen dat er specifieke modules nodig zijn voor goede en volledige integratie. Let dus goed op de compatibiliteit van deze modules.
Voorkom verrassingen achteraf!
Wat je natuurlijk wilt voorkomen zijn verrassingen achteraf. Erg vervelend als achteraf blijkt dat je de verkeerde modules hebt aangekocht. Of nog erger dat er veel maatwerk nodig is om het systeem precies op jouw productieprocessen aan te laten sluiten. Laat je dus goed informeren door verschillende leveranciers.
Integratie met andere systemen
Tot een aantal jaren geleden waren MES-systemen ontworpen om zelfstandig te werken. In de hedendaagse samenleving waar integratie steeds meer aandacht krijgt, is het belangrijk om te weten of een MES ook integreert met de systemen die jouw organisatie nu al gebruikt. Voor optimale bedrijfsvoering is het van vitaal belang dat MES en ERP goed op elkaar aansluiten en met elkaar kunnen communiceren. Alleen op die manier weet je zeker dat kritieke bedrijfsinformatie en real-time data tussen de systemen uitgewisseld kan worden.
Integratie met ERP is belangrijk, maar integratie met de werkvloer minstens net zo. Controleer dus goed hoe het MES communiceert met de machines en interfaces op de vloer. Hoe zit het met de huidige SCADA (supervisory control and data acquisition) of OPC-servers (open platform communications)? Biedt het MES de mogelijkheid om visuele hulpmiddelen, zoals lampen bij de machines, te installeren en aan te sturen?
Kortom, er moeten veel beslissingen gemaakt worden om het perfecte MES te kiezen. Neem hier dus ook de tijd voor en ga met een goed uitgewerkte specificatie lijst op zak kijken naar de markt. Het kan lastig zijn om een compleet beeld te krijgen van jouw productieprocessen.
Kom je er niet zelf uit? Ook hierbij biedt Greywise een uitkomst.