System Integrators

People working with manufacturing execution system

Waarom System Integrators?

Misschien nog belangrijker dan de applicatie is de partij die deze voor u implementeert. Ze weten hoe ze de software optimaal kunnen inzetten, hoe ze het veranderingsproces dat met de invoering gepaard gaat kunnen sturen, en ze kunnen u na de invoering de gewenste ondersteuning bieden.

Grote diversiteit

Het ligt eenvoudig als de partij die het pakket zelf gemaakt heeft ook de implementatie doet. Er zijn ook system integrators die een commercieel pakket gebruiken en daar de toepassing bij de klant mee bouwen. Sommige richten zich daarbij op bepaalde sectoren, andere zijn weer heel breed. Er zijn grote system integratoren die in staat zijn om tientallen vestigingen van een groot bedrijf wereldwijd te bedienen. Kleinere werken weer regionaal, tegen lagere kosten en staan dichter bij de klant. De meeste system integratoren komen uit de wereld van PLC en SCADA en zijn enkele jaren geleden de richting van MES uitgegaan. Een kleinere groep doet alleen MES, waarbij sommige meer focus hebben op de besturingslaag en andere weer meer op ERP.

Wat is voor u belangrijk?

Welke system integrator het beste past bij uw vraag en uw bedrijf hangt van een aantal factoren af. Deze factoren kunnen ook nog niet altijd los van elkaar gezien worden en dat maakt het besluitvormingsproces er niet eenvoudiger op.

Pakket of System Integrator

Wat kiest u het eerst? Selecteert u eerst het MES pakket (zie MES systemen) dat het beste bij uw wensen past en daarna de system integrator die dit pakket gaat implementeren. Of vindt u de kwaliteiten van de system integrator belangrijker en de keuze van het MES pakket ondergeschikt? Wellicht heeft u al een jarenlange relatie met een bepaalde system integrator en laat u de keuze aan hem; als het systeem straks maar doet wat het moet doen?

Multi-site roll-out

Als u MES wilt uitrollen over een aantal fabrieken in meerdere landen met als doel een lagere TOC door gestandaardiseerde werkprocessen, applicaties en IT- infrastructuur, dan stelt dit hoge eisen aan een system integrator. Hij moet beschikken over analisten die een blauwdruk kunnen maken, een implementatie team dat internationaal werkt en kan samenwerken met een corporate IT-organisatie, en een supportorganisatie die 24/7 beschikbaar is.

Out-of-the-box of volledig op maat

Er zijn system integrators die zelf een MES ontwikkeld hebben, vaak voor een specifieke branche. Weer andere zijn uitgegaan van een van de op de markt verkrijgbare MES pakketten en hebben dit al ingericht voor een specifieke branche. Dit versnelt de implementatie aanzienlijk, maar u moet wel bereid zijn uw processen aan te passen aan de mogelijkheden van het pakket. Zo voorkomt u extra configuratie en maatwerk. Wilt u alles volledig naar uw wensen kunnen inrichten dan kunt u beter uitgaan van een generiek pakket. De kosten zullen wel hoger zijn. Grote ondernemingen kiezen vaker voor een generieke oplossing die ze naar eigen wensen inrichten, maar wel over meerdere fabrieken uitrollen. Een hogere initiële investering, maar door de roll-out zijn de kosten per fabriek te overzien. Kleinere bedrijven kiezen vaker voor een oplossing die standaard al de passende functionaliteit in zich heeft.

Generalist of specialist

Er zijn system integrators die projecten doen met een aantal verschillende MES pakketten, andere specialiseren zich in een MES pakket om zo de opgedane ervaring maximaal te kunnen inzetten, een goede relatie te kunnen opbouwen met de leverancier van het MES pakket en te kunnen garanderen dat er voldoende engineers zijn met een hoog kennis niveau om goede ondersteuning te kunnen blijven leveren.

Heeft u nog vragen na het lezen van dit blog of bent u benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen. Neem eens contact op met Jos.

Lees meer

Wat is Batch Execution?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.
Greywise Nolet

“Dankzij Greywise hebben we nu een totaalbeeld van ons IT-landschap”

,
Greywise heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de automatisering van Nolet Distillery. Resultaat: een duidelijke beeld van het toekomstige applicatielandschap

“Met onze MOMS-training komen deelnemers beter beslagen ten ijs”

,
Het doel van onze MOMS-training is dat de deelnemers beter beslagen ten ijs komen: “We willen dat deelnemers beter voorbereid zijn als ze met MOMS aan de slag gaan, dat ze weten wat de echte uitdagingen zijn. Zodat ze ook daadwerkelijk verbeteren en efficiënter gaan werken door MOMS.”

Wat is Manufacturing Operations Management (MOM)?

Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.

IT en OT: Hoe kun je de kloof overbruggen?

,
Om de kloof tussen IT en OT te overbruggen, start je met het maken van een plan, met als belangrijkste input wat in de inleiding staat geschreven!

IT en OT in de industrie: Zorg voor scheiding & samenwerking

Samengevat kun je zeggen dat de verandersnelheid binnen IT veel hoger is en dat OT nog erg onbekend is binnen IT. OT kan niet zo snel veranderen als IT en het OT-landschap raakt mede daardoor versnipperd, waardoor je bij updates het productieproces kan verstoren. Zeker zonder goed inzicht in de applicatie- en systemenlandschap, is de impact niet te voorspellen.

MES in praktijk: “Het belang van beheerprocessen wordt vaak onderschat”

Het belang van goede beheerprocessen rondom Manufacturing Execution Systemen, afgekort MES, wordt vaak onderschat. Ik heb al verschillende situaties gezien waar dat tot problemen leidde. Bij een MES-project van enkele jaren terug zag ik de complexiteit van proces en software toenemen en daardoor het aantal bugs, je hebt dan een langere periode nog kinderziektes nadat het systeem is overgedragen aan de organisatie. Met een goed beheerproces had dat kunnen worden voorkomen.

Het verschil tussen IT en OT

Het verschil tussen IT en OT is het beste uit te leggen met verschillende automatiseringsniveaus. Het IT- en OT-domein beslaan elk andere niveaus en kennen hun eigen aandachtsgebieden en prioriteiten. De verschillende automatiseringsniveaus zijn het beste uit te leggen aan de hand van het Purdue-model

Wat is een Elektronisch Batch Record?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.