System Integrators

People working with manufacturing execution system

Waarom System Integrators?

Misschien nog belangrijker dan de applicatie is de partij die deze voor u implementeert. Ze weten hoe ze de software optimaal kunnen inzetten, hoe ze het veranderingsproces dat met de invoering gepaard gaat kunnen sturen, en ze kunnen u na de invoering de gewenste ondersteuning bieden.

Grote diversiteit

Het ligt eenvoudig als de partij die het pakket zelf gemaakt heeft ook de implementatie doet. Er zijn ook system integrators die een commercieel pakket gebruiken en daar de toepassing bij de klant mee bouwen. Sommige richten zich daarbij op bepaalde sectoren, andere zijn weer heel breed. Er zijn grote system integratoren die in staat zijn om tientallen vestigingen van een groot bedrijf wereldwijd te bedienen. Kleinere werken weer regionaal, tegen lagere kosten en staan dichter bij de klant. De meeste system integratoren komen uit de wereld van PLC en SCADA en zijn enkele jaren geleden de richting van MES uitgegaan. Een kleinere groep doet alleen MES, waarbij sommige meer focus hebben op de besturingslaag en andere weer meer op ERP.

Wat is voor u belangrijk?

Welke system integrator het beste past bij uw vraag en uw bedrijf hangt van een aantal factoren af. Deze factoren kunnen ook nog niet altijd los van elkaar gezien worden en dat maakt het besluitvormingsproces er niet eenvoudiger op.

Pakket of System Integrator

Wat kiest u het eerst? Selecteert u eerst het MES pakket (zie MES systemen) dat het beste bij uw wensen past en daarna de system integrator die dit pakket gaat implementeren. Of vindt u de kwaliteiten van de system integrator belangrijker en de keuze van het MES pakket ondergeschikt? Wellicht heeft u al een jarenlange relatie met een bepaalde system integrator en laat u de keuze aan hem; als het systeem straks maar doet wat het moet doen?

Multi-site roll-out

Als u MES wilt uitrollen over een aantal fabrieken in meerdere landen met als doel een lagere TOC door gestandaardiseerde werkprocessen, applicaties en IT- infrastructuur, dan stelt dit hoge eisen aan een system integrator. Hij moet beschikken over analisten die een blauwdruk kunnen maken, een implementatie team dat internationaal werkt en kan samenwerken met een corporate IT-organisatie, en een supportorganisatie die 24/7 beschikbaar is.

Out-of-the-box of volledig op maat

Er zijn system integrators die zelf een MES ontwikkeld hebben, vaak voor een specifieke branche. Weer andere zijn uitgegaan van een van de op de markt verkrijgbare MES pakketten en hebben dit al ingericht voor een specifieke branche. Dit versnelt de implementatie aanzienlijk, maar u moet wel bereid zijn uw processen aan te passen aan de mogelijkheden van het pakket. Zo voorkomt u extra configuratie en maatwerk. Wilt u alles volledig naar uw wensen kunnen inrichten dan kunt u beter uitgaan van een generiek pakket. De kosten zullen wel hoger zijn. Grote ondernemingen kiezen vaker voor een generieke oplossing die ze naar eigen wensen inrichten, maar wel over meerdere fabrieken uitrollen. Een hogere initiële investering, maar door de roll-out zijn de kosten per fabriek te overzien. Kleinere bedrijven kiezen vaker voor een oplossing die standaard al de passende functionaliteit in zich heeft.

Generalist of specialist

Er zijn system integrators die projecten doen met een aantal verschillende MES pakketten, andere specialiseren zich in een MES pakket om zo de opgedane ervaring maximaal te kunnen inzetten, een goede relatie te kunnen opbouwen met de leverancier van het MES pakket en te kunnen garanderen dat er voldoende engineers zijn met een hoog kennis niveau om goede ondersteuning te kunnen blijven leveren.

Heeft u nog vragen na het lezen van dit blog of bent u benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen. Neem eens contact op met Jos.

Lees meer

MES in Food

MES in de ‘food’: Wat is Manufacturing Execution System en wat moet je ervan weten?

, ,
Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!
MES in de praktijk

Begin op tijd met een MES en pak een voorsprong op je concurrentie

, ,
Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!
Productie webinar greywise

28-5-2021: Kijk het webinar over efficiëntie verbetering terug!

, ,
Heb jij het webinar gemist waarin Jos antwoord gaf op de vraag: wat is de waarde van een geïntegreerde IT-benadering waarbij IT als business driver wordt gepositioneerd in plaats van kostenpost? Niet getreurd. Je kunt dit webinar nu terugkijken.
Pharmaceutical Manufacture

What is GAMP5 (GAMP®5)?

,
GAMP 5, or ‘Good Automated Manufacturing Practices’ is a non-mandatory legislation for pharmaceutical and food companies. It provides important guidelines for companies that are involved in the development and/or implementation of automated systems.
What is an EBR?

What is an Electronic Batch Record?

, ,
Pharmaceutical companies are required to keep batch records in order for authorities to confirm that the appropriate procedures are followed. Modern Electronic Batch Records (EBR) can assist in this process and help companies to comply with FDA compliances. These systems are also able to integrate with other enterprise systems, such as an ERP. An electronic batch record uses various databases that capture data that is recorded during the manufacturing of a batch. Moreover, it uses a business process engine that defines the process to be followed.
MES LEAN

MES en Lean – een knap team

,
Elk productiebedrijf heeft wel gehoord van het Lean principe: het analyseren van de waardestroom met als doel ‘waste’ te elimineren, productiviteit en efficiency te verhogen. Procesbeheersing is hierbij een belangrijke factor. Maar hoe past MES nu in het Lean plaatje? Hoort MES wel bij Lean Manufacturing? Ons antwoord lees je in dit blog geschreven door onze consultant Niek.

Waarom MES juist nú van grote toegevoegde waarde kan zijn!

, ,
Uiteraard wil je als werkgever het beste voor je personeel en je houden aan wettelijke vereisten – maar de productie dient ook door te gaan en wel op de meest efficiënte manier. MES kan hierbij een grote, en niet te onderschatte rol spelen, op de werkvloer en de afdelingen daarboven.
Manufacturing Execution

MOM vs MES: Operation Management vs Execution System

,
Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.

Wat is een Manufacturing Execution System (MES)?

,
Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie uitwisseling tussen de productie (mensen en machines op de werkvloer) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk. Het Manufacturing Execution System (MES) ontvangt de orders uit het ERP systeem en zorgt er voor dat de verschillende productieafdelingen voorzien worden van de juiste informatie. Deze informatie wordt in het MES verzamelt en stelt deze ter beschikking aan het ERP systeem.