Hoe past een MES in het applicatielandschap?
Een Manufacturing Execution System (MES) toevoegen aan je bestaande applicatielandschap kan veel voordelen hebben.
Denk hierbij aan:
- First time right produceren
- Geen papier meer op de werkvloer
- Verhoging van de traceerbaarheid
- Beheer van recepturen, procesinstellingen en werkinstructies etc.
Maar stel dat je op dit moment nog geen MES hebt en je bent wel benieuwd naar de mogelijkheden. Waar moet je dan beginnen met je oriëntatie?
Ons advies: begin met het in kaart brengen van je huidige applicatielandschap en stel jezelf de volgende vraag: waarom wil je veranderen?
Hoe jullie ideale applicatielandschap eruit moet zien is zonder goed vooronderzoek niet te bepalen!
In deze video laat Jos zien hoe een applicatielandschap in kaart brengt en legt hij de volgende 4 MES-oplossingen uit:
– Best of Breed
– Modules van ERP
– Modules van MES
– MES met beperkte ERP functionaliteiten.
De sheets die in deze video worden getoond, zijn onder deze video toegevoegd!
Sheets (3) die bij deze video horen
Meer video’s over MES
Benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen?
Neem eens contact op met Jos.
Aankomende kennissessies 2020:
Transcript video
De vraag is even: hoe gaan we dat – hoe krijgen we daar zicht op? Hoe gaan we dat aanpakken?
Waar gaan we grenzen trekken?
Wat is voor ons de beste oplossing?
Nou, dan zoeken we eigenlijk één van de diensten die we doen: productie ICT.
Ik zal het nu heel kort toelichten. Meer om alleen maar even de boodschap over te brengen: jongens denkt daar ook aan, het is meer dan alleen een MES systeempje inkopen.
Niek heeft het al even over gehad: binnen de food zijn er een heleboel bedrijfsprocessen. Ik ga ze niet één voor één langs. Jullie herkennen ze allemaal zoals ze hier genoemd zijn hebben. En welke applicaties heb je nog nodig om die processen goed te ondersteunen? Nou, dan heb ik hier een plaatje voor neer gezet.
Typisch in de food is dat, ik durf het bijna wel zo te stellen: elk proces bestaat uit grondstoffen & verpakkingsmaterialen dus discrete materialen, bulk materialen, of nou vloeibaar of poeder is. Kijk toevallig net naar jou, maar in de vlees is misschien net even anders. Je maakt een half-fabrikaat, dat sla je op, je verpakt het en je hebt je eindproduct.
Dat dit proces vaak nog weer uit heel veel deelprocessen bestaat? Ja, maar even voor, om dit plaatje te ondersteunen is dit eigenlijk een mooi procesmodel.
Althans, dat is wat wij trouwens altijd doen: wij beginnen altijd met het proces. Wij gaan geen traject in als we die processen niet in kaart hebben.
Daar draait het bij jullie om: die goederenstroom van A naar B krijgen. Ik loop even langs de functionele domeinen. Zie het niet als pakketten
Zie het even als domeinen. Het is die besturing in die level 2 laag; die PLC’s SCADA-applicaties, DCS, batch execution.. Hoe ze ook allemaal heten. Je warehouse
management systeem of het systeem wat er voor zorgt dat je voorraden. Dat je weet wat je in je magazijn hebt staan, welke status het heeft, waar het staat etcetera
Je MES: nou, wat dat dat doet dat hebben we al enigszins iets over gehoord. Daarboven je ERP-systeem en daarnaast hier nog applicaties voor het onderhoudsmanagement, het predectief, het collectief. Je werkorders, je technische materialen en het LIMS-systeem in het laboratorium informatie management systeem. Een systeem voor je productspecificaties: Hamilton Grand, Eclarion, Interspec.. Dat soort mooie systemen. Documentmanagement: zeg Manual Master. Daar knikken de meeste al: o, dat ken ik. Daar beheren we onze werkinstructies in. Scheduling: al de niet als een systeem, het kan ook een planner zijn met een hele goede spreadsheet maar die functie die hebben we.
Personeelsplanning, competentiemanagement. Ik ben er gister weer eentje wijzer geworden.
Incident management; dus eigenlijk alle afwijkingen werden in een apart systeem geregistreerd en of dat nou afwijkingen waren tijdens transport, bij de klant of in productie of waar dan ook. Maar goed, wordt ook gebruikt. Product lifecycle management: veel bedrijven hebben daar nog geen applicatie voor, maar de functie ligt er.
We hebben productontwikkeling. We hebben er een plan van aanpak voor. We gaan niet zomaar wat ontwikkelen; dat doorloopt zijn fases en project stappen. Uiteindelijk komt het op de markt. Gaan we het produceren en na een tijdje zeggen we moeten het toch aanpassen of van de markt halen of een nieuwe verpakking er omheen zetten. En dat wordt gemanaged. En wij hebben natuurlijk de demand en supply. Wat is onze forecast voor komend jaar? Wat zijn de contracten? En hoe vertaal ik die forecast richting de supply en hoe ga ik uiteindelijk mijn planning doen?
Een beetje herkenbaar voor jullie?. Zo’n plaatje qua functies. Of mis ik er nog één? Dan neem ik die de volgende keer mee. Maar de vraag nu is: hoe ga ik dit invullen met applicaties? En eigenlijk is daar geen uniek antwoord of best practice voor. Het hangt heel sterk af van: wat is er al, wat is nog goed, wat hebben we niet, wat moet vervangen worden, en uiteindelijk kom je ook in verschillende oplossingen.
Er zijn bedrijven die zeggen van: Ja, ik geloof in best of breed. Als ik een WMS oplossing wil hebben, wil ik hier de beste hebben, want ik heb een heel complex magazijn en ik heb misschien daar nog een heel complexe expeditie. Dat kan ik alleen maar met een best of breed warehouse management systeem. En datzelfde geldt voor scheduling. Ja, leuk dat die module heeft of die een module heeft maar ik wil daar de beste voor hebben. Prima argumenten.. Anderen zeggen: ja, weet je, ik heb SAP. SAP tenzij. Ik heb het niet voor niets blauw gekleurd.. Je komt bij bedrijven die beginnen al met SAP tenzij. En met een beetje goede wil en je hebt niet een complexe productie, kom je ook nog wel een eind met SAP op de werkvloer.
Is een keuze en anderen zeggen: ja, ik zie toch meer in een oplossing van deur tot deur, omdat ik daar de volledige integratie dan heb. En de operators maar met één systeem werken
enzovoort enzovoort. En de kleinere bedrijven, Niek gaf het ook al aan, die zeggen: ja, ik heb MES, maar ik kies een MES een stukje ERP en ik ben eigenlijk met één applicatie klaar. Dus, afhankelijk van je omvang, complexiteit, je filosofie, wat je al hebt, ontstaat er een plaatje van: hier wil ik, dit heb ik nodig over een aantal jaren. En dat is eigenlijk een van de eerste dingen die we doen. Want dan kunnen we vanuit dat plaatje ook gaan zeggen: als we naar MES gaan, dan is het of dit of dit of zelfs dit. En dan weten we ook wat we
moeten gaan zoeken. Wat de scope moet zijn en wat we mee moeten nemen. En het management heeft een tool om, ja dat zal ik zo laten zien, dat je zeg maar daarmee ook richting en prioriteiten kan geven aan investeringen. Dat je een verhaal hebt wat je kan uitdragen zowel onderling in je team, maar ook naar je organisatie een duidelijke scope voor je applicaties. Het is regelmatig dat we zeggen: ja oké, we gaan een nieuwe WMS doen, maar voordat je het weet zeg je: maar wij willen dit ook, dit ook, dit ook, en voordat je het
weet is zo’n systeem… Kruipt helemaal weg en het project loopt helemaal uit! Maar met zo’n plaatje zeg je: nee, hier ligt de grens, dit hebben van te voren bepaald en als management sturen we erop dat dit het is en dat het zo blijft. Dus dat helpt wel in je sturing geven aan je ICT!