Bekijk hier een deel van de presentatie van Niek Arts tijdens onze kennissessie over MES.
In deze video gaat Niek in op de trends op het gebied van MES. De laatste jaren is MES steeds volwassener geworden en ook steeds uitgebreider. Enkele positieve veranderingen worden in deze video toegelicht.
Meer video’s
Benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen?
Neem eens contact op met Jos.
Nieuwe ontwikkelingen: MES staat ook niet stil.
Er zijn behoorlijk wat nieuwe ontwikkelingen gaande in het MES-domein. Wat wij veel zien is dat je ook echt een heel nieuw deel hebt met tijd- en toegangsregistratie. Waar je vroeger en met je een druppeltjes of je batch binnenkwam en dat was een apart systeem. Zien we dat steeds vaker de MES terugkomen. Personeelsplanning en competentiemanagement hang dicht bij elkaar in de buurt. Dat je ziet mag deze operator überhaupt deze taak uitvoeren? Oké, ik heb genoeg mensen maar hadden genoeg mensen die ook deze opdrachten uit mogen voeren? Hebben de juiste certificaten daarvoor?
Daarnaast zien we ook steeds meer integratie naar de one factory. Dus eigenlijk dat die van de hele keten van onder naar boven compleet in elkaar geïntegreerd is. Waardoor je al die data aan elkaar kunt knopen. Waardoor je dus weet oké maar op dat moment die order en die order was weer gekoppeld aan die hele keten van orders. Dat je weet dat die full factor integration; wat is daar gebeurd op dat moment?
Daarnaast: OEE en Storingsregistratie zie je steeds meer terugkomen. Dat men echt in MES extra modules heeft, die echt puur geschikt zijn voor OEE van storingsregistratie en het met zo’n hele storingsboom echt precies weten waar zijn al mijn storingen? Wat is mijn top drie? Waar moet
ik actie op gaan zetten.
Wat we ook veel zien is warehousing (WMS). Als MES komt er een laagje naast. We automatiseren ook gedeeltelijk ons warehouse met hetzelfde systeem. Dat scheelt natuurlijk weer een interfacing en integratie.
ERP very light. We zien dat de pakketten zijn die ook een bepaalde ERP-module hebben. Kijk je moet het niet vergelijken met SAP, Navision of M3. Maar voor kleinere bedrijven in Nederland zijn er oplossingen van ERP pakketten of die in een zelfde soort MES omgeving zitten die dan modulair is opgebouwd.
Wat je ook steeds meer ziet manufacturing intelligence, track en trace en data mining.
Een beetje de industrie 4.0 buzzwords, maar je ziet het wel gebeuren. Elke sensor is tegenwoordig uit te lezen. Elke pomp is uit te lezen. Wat gebeurt er met die data? Die wordt allemaal omhoog gestuurd naar dat brein en daarna kun je veel meer ook voorspellende reacties maken dan dan voorheen. Dat je echt weet, oké deze machine die is niet kapot, nee die gaat over drie maanden waarschijnlijke kapot als we niet over twee maanden een onderdeel vervangen. Op die manier ga je steeds meer naar een stabieler proces. Hier nog een stukje contaminatie matrix, receptuur management, dat gedeelte zit er eigenlijk al een lange tijd in. Maar je ziet dat dat wel steeds beter wordt. Wat mag ik hergebruiken, met welk product, en wat niet?
Receptuur management waar voorheen eigenlijk een soort van geïntegreerde Excel file was in MES waar je dingen in kon tikken. Zie je dat nou echt hele mooie modules ontstaan waarbij recepten echt goed onderhouden kunnen worden. Werkinstructies, koppelingen met filmpjes, must reads. Wat we ook wel zien is dat je als operator een verplicht filmpje moet kijken voordat je begint met een bepaalde actie. Of dat er echt een beetje zoals thuis dat je de dingen moet gelezen moet hebben die verschijnen in de pop-up van de disclaimer.
Dat zijn allemaal functies die MES inzich kan hebben en ook de in-line, at-line – offline metingen. Oftewel de kwaliteitsmetingen die MES steeds meer Integreert. Hij kan het uit en besturing halen. Wat op dat moment de kwaliteit die de sensoren meten? Of wat is de kwaliteit die de operator heeft ingegeven of een bepaalde registratie en ook offline metingen. Wat heeft het lab uiteindelijk ingegeven? Dus dat ik dan bij de status weer aanpassen in het grote MES geheel.
Daarnaast scheduling. Oorspronkelijk eigenlijk meer een ERP taak of een aanpalend systeem van ERP. Dit zie je steeds meer in MES terugkomen. Onderhoudsplanning ook wel steeds meer. Dat je als operator ook echt in MES een onderhoudsopdracht kan laten aanmaken van deze machine die ratelt, ik noem maar even iets geks, daar moet een monteur bij komen zo meteen. Die onderhoudsplanning zijn er in te zetten. Lijn instellingen en om-stellingen. Die heb ik net al genoemd. Er zijn automatisch parameters te downloaden of je terug te halen waardoor je MES een groot gedeelte van de operator instellingen laat overnemen. Waardoor je dus niet elke keer een hele machine handmatige moeten instellen met alle kans op fouten.
Wat betekent dat nou concreet? Wat kan MES voor jou betekenen