Het verschil tussen ERP & MES
Real-Time Productiebeheer vs. Administratieve Processen
Het begrijpen van het verschil tussen Enterprise Resource Planning (ERP) en Manufacturing Execution System (MES) is cruciaal voor bedrijven die streven naar een efficiënte productie. In deze pagina zullen we de verschillen uitleggen en waarom real-time informatie tijdens productie een essentieel voordeel kan zijn.
Een MES en een ERP-systeem hebben beide hun eigen toepassingsgebieden en functies:
Kortom, het verschil tussen ERP en MES komt neer op real-time informatie. Een MES is essentieel voor fabrikanten die streven naar efficiënte productieprocessen.
Bekijk ook zeker onderstaande video waarin onze oud-collega Niek Arts antwoord geeft op belangrijke vragen met betrekking tot ERP en MES.
Deze video biedt meer diepgaande inzichten in het onderwerp.
Aanvullende informatie:
Naast de video biedt deze pagina ook uitgebreide informatie over MES, inclusief:
Benieuwd wat een nieuw MES voor jullie organisatie kan betekenen?
We vertellen je er graag meer over!
In onze vorige kennis kregen we regelmatig de vraag: wat is nou het verschil tussen ERP en MES?
Daaruit begrepen we dat dat nog eigenlijk helemaal niet zo duidelijk was als dat voor ons misschien lijkt te zijn, dus daarop wil ik graag even inzoomen.
Het traditionele lagen-model. Dus wat ik net zei, ik ga er niet heel theoretisch op in. Doe ik hier eigenlijk wel, maar goed dat is het volgende hoofdstuk.
Nou je ziet eigenlijk, ERP positioneert zich echt op het level 4, dus het business planning.
MES zit echt op de manufacturing operations planning. Een ERP systeem is inhoudelijk eigenlijk wezenlijk verschillend dan een MES systeem.
Het (ERP) houdt zich bezig met eigenlijk de planning en vooral administratief van de hele fabriek of meerdere fabrieken en is eigenlijk bedrijfsbreed.
Als je meerdere fabrieken hebt, heb je eigenlijk vaak hetzelfde ERP systeem en een ERP systeem is transactioneel gebonden.
Waar MES eigenlijk direct de data krijgt uit de fabriek en dat meteen kan verwerken is ERP; dat gaat met transacties, het gaat met ehm.. –
Het is een stuk langzamer. Het is eigenlijk voor een ander doel geschikt dan waar MES voor geschikt is. En met die achtergrond is het ook ontwikkeld en gemaakt. Je houdt je voorraden er in bij. Er zit een hele complete financiële administratie in. Die zaken allemaal dat is typisch een ERP-functie.
Wat moet hij doen, op welk moment, met welke recept. Krijgt hij een signaal uit de besturing?
Dan zijn hele snelle signalen, hele snelle reactietijd.
Daar is ERP gewoon eenvoudigweg niet voor geschikt.
Wat je wel ziet in de in de afgelopen periode is dat ERP wel probeert daar terrein te winnen ten koste van level 3 / MES.
Wat je ziet is dat bijvoorbeeld scheduling komt echt naar ERP toe.
Dus ook detailscheduling. Dus stel je hebt een productielijn met allemaal werkstationnetjes op die productielijn komt er steeds meer van het ERP.
Ook dat je die werkerstations apart kan gaan plannen in plaats van: lijn – maak deze order. Orders en registratie van verbruik en opbrengsten.
Nouja, in een ERP kun je scannen. Er zijn modules in ERP waarop je echt voorraad kan scannen naar een lijn en als verbruik kan aanduiden
Module voor OEE. We zien dat er af en toe wat systemen zijn die echt.
Hier heb ik een paar voorbeelden even genoemd. Echt die modules voor OEE proberen te integreren en ook voor kwaliteit.
Dus dan doe je bijvoorbeeld je kwaliteitscontrole in onze SAP-MES-module. En dan wordt het ook geregistreerd. Nou, dit zijn even drie voorbeelden die ik heb genoemd.
Het is gewoon: wat geschikt is voor jouw situatie. Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik nog niet echt veel met deze MES-systemen te maken heb gehad. Maar misschien heeft dat ook met mij te maken.
Even een voorbeeld uit onze praktijk. We hebben een tijdje geleden een scan gedaan bij één van onze klanten van oké welke functionaliteit gaan we nou in MES doen, welke in ERP? Daaruit kwamen daadwerkelijk deze verschillen.
Dus je ziet echt wat ik net al zei: finance zit echt heel duidelijk in ERP.
Dat MES heeft niks te maken met finance. Het MES verbruikt zaken, brengt zaken op, maar het hele financiële afhandeling gebeurt allemaal in ERP.
Scheduling: ERP kan het. MES kan het nog veel gedetailleerder; echt op werkstation, op werkgebied.
Betreft workforce planning: in ERP zit het er bijna niet in. In MES kun je echt mensen plannen op een bepaalde
lijn of op een bepaald werkstation om met die competentie.
MRP: ja, ook echt een typische ERP-functionaliteit omdat ERP veel verder kijkt.
Het is veel verder in de tijd uitgezet. Zoals net ook gezegd MES focust zich echt op de de komende uren, dagen en niet veel verder dan dat.
Hier bijvoorbeeld waar MES echt beter geschikt voor is. Voor productie in dit geval natuurlijk en en ERP die zit veel meer op een ander niveau dan MES
De laatste wil ik graag nog even extra verduidelijken. Dit was één van de conclusies ook uit dat rapport: wat ERP heel goed kan
is zeggen van: met deze grondstoffen is dit eindproduct gemaakt maar wat er allemaal tussen is gebeurd is een ERP vaak helemaal niet bekend en
daar komen we de lijstjes en de ‘Excelletjes’ en dat soort zaken naar boven en eigenlijk wat je wat je wilt weten: wat is er gebeurd, in welk proces en welke tank heeft bijvoorbeeld een halffabricaat gezeten, wat waren de proces instellingen op dat moment dat product gemaakt waren? Welke versie van het recept is gebruikt? was het versie 2, versie 3, was dat ‘geupdated’ ja of nee? Wat waren de resultaten van de kwaliteitsmeting?
Waarom hebben wij een afwijking uit de markt gehoord?
Wat is er gemeten door die operator?.. Dat zijn precies die punten waar ERP eigenlijk niet in kan voorzien. En dit is even een inzoom op die tabel die we net hadden. Eén van die verschillen met MES en ERP is dus echt het detailniveau.
Dat krijg je uit productie, dat krijg je niet in ERP te doen.
Aan de andere kant krijg je het stukje financiële afhandeling ook weer niet in MES te doen, dus het zijn twee verschillende werkgebieden eigenlijk.
Als er geen vragen zijn, dan geef ik het woord weer over aan Jos.
Van geen vraag naar…
Vraag: het gaat even om die ontwikkeling van dat MES naar ERP gaan. Hoe beoordelen jullie dat zelf? Deze bedoel jij?
Ik denk dat het een hele logische ontwikkeling is, want je ziet dat die dat die ERP mannen ook wel zien dat dat daar nog wel wat te halen valt.
Kijk hé, mijn eerste plaatje; daar zag je de stapels met met papier en Excel.
Vaak zijn die bedrijven toch ook bezig met iets te vinden om een gap te vullen.
Dat kan soms in sommige vallen, ook met ERP gedaan worden en niet om bepaalde partijen af te kraken, maar er zijn ERP mensen die heel makkelijk zeggen dat kunnen wij ook. En dan kan het op een bepaalde manier wel, maar je kunt ook niet van die standaard afwijken als je nog andere dingen wilt. En je kunt ook niet bijvoorbeeld dan zeggen van nou, voor de toekomst willen we dadelijk ook lijn integratie Nee, dan houd het op. Maar je kunt de barcode scannen, dus ja we zien wel dat die verticale integratie komt. Je ziet alleen wel dat de MES leveranciers zich echt gefocust hebben op een bepaald werkgebied, maar daar zijn ze nog verre weg beter in dan ERP.
Goede vraag. Daar heb ik mij expres niet op gefocust, want dan kun je nog wel een uur uittrekken denk ik. Maar dat is een van de mooiste integraties vind ik altijd. Van echt die ontlasting bij de operator weghalen of een operator ontlasten… Die andere zin is een beetje vreemd. Nee, maar je ziet dat daar steeds meer functies bij komen: OPC, UA… Dat wordt steeds meer toegepast. Je ziet echt, vooral met het downloaden naar een batchsysteem, je ziet echt dat: MES heeft een bepaalde versie van het recept, dat wordt gedaan met een batchsysteem en dat wordt compleet uitgevoerd door de besturing. Ik bedoel we maken projecten mee waarop de operator echt een productieorder start in MES en eigenlijk daarna alleen nog maar kwaliteitsmetingen hoeft te doen waardoor MES weer weet wat er nog moet gebeuren. Dus moeten extra georganiseerd worden, moet er nog verwarmd of gekoeld worden of is het klaar om afgevoerd te worden naar de volgende tank. Dus die level 2 en 3 integratie. Wat wij ook zien in de ontwikkelingen tussen MES en level 2 en level 1 wat minder, maar daar kun je af en toe, daar heb je ook al integratie tussen tussen bepaalde sensoren. En daar zie je echt ook wel flinke stappen gemaakt worden. Echt met hele interface-layers, waarmee je eigenlijk die hele interface, en maar niet steeds apart opgebouwd hoeft te worden met alle signalen naar bepaalde tekst in de PLC, maar echt dat die interface-layer alles op zich neemt en dat het eigenlijk razendsnel gaat. Natuurlijk ontwikkeld level 2 zich ook steeds beter, dus je kunt vaak ook al XML-berichten krijgen uit ofwel een batch-systeem of een Scada-systeem, waardoor je meteen een bepaald verbruik weet. Vraag: je hebt het over de integratie van dat ERP steeds meer richting MES gaan. In hoeverre gaan die twee ook met elkaar communiceren zeg maar? Wat ik vaak merk is dat je je ERP naast je MES, als je bijvoorbeeld naar eigenlijk naar scanning gaat, wil je eigenlijk die automatische terugkoppeling: dit is geproduceerd en als vervolgens je materiaal planning terugkoppelt. Nou ja kijk, dat is een kwestie van opzetten van interfaces… Ja, dat kan eigenlijk gewoon als je SLP hebt of… Dat communiceert gewoon met elkaar? Ja, want je hebt juist die orders nodig vanuit ERP om ze in MES uit te voeren. In MES heb je bijvoorbeeld ook weer, voor bijvoorbeeld je MRP-run en je fifinanciële administratie, wil je weten wat heb ik verbruikt
dat zie je terug en je wilt ook laten weten: oké, ik heb net dit halffabrikaat geproduceerd dus dat staat in de pijplijn. Dat dat zijn allemaal signalen die je, nou ja goed, dat kan vanuit… je hebt de tabel waarmee geinterfaced wordt, je hebt XML, wat zeer breed gebruikt wordt en de laatste periode heeft SAP ook steeds meer, even als voorbeeld SAP te noemen, webinterfacing… Dus dat het via een direct signaal eigenlijk gaat. Nee, dat is… Kijk… Je zou MES uiteraard kunnen gebruiken zonder die hele ERP-integratie, maar dan mis je een heel groot stuk. Het is echt die integratie. Oké, nou ja, in de meeste MES projecten probeer ik ook altijd duidelijk te maken van het is niet één systeem wat je hier als eilandje verzint maar het is eigenlijk… Je past de hele keten aan, van boven naar beneden. Het is een complete integratie, dus ook hier moeten dingen gebeuren ook, ook hier moeten dingen gebeuren Het is niet van: zeggen jullie maar van jullie project wat er moet gebeuren… Nee, we doen het met zijn allen, want overal passen we dingen aan en proberen we te optimaliseren, want dat is wel de hoofdvraag.