Over Daelmans Banket
Daelmans, oorspronkelijk gestart als lokale bakkerij door Hermanus Daelmans in 1904 in Vlijmen, is uitgegroeid tot een vooraanstaand, modern en onafhankelijk internationaal familiebedrijf. Met trots produceert Daelmans gebak, koekjes en stroopwafels voor tientallen nationale en internationale huismerken. Als nationale marktleider in kokosgebak en speculaas en wereldleider in karamelwafels (stroopwafels), genieten jaarlijks meer dan een miljard mensen van hun producten. Vanuit het hoofdkantoor in Nieuwkuijk en kantoren in het VK en de VS werkt Daelmans intensief samen met vrijwel alle grote retailers en “out-of-home” organisaties. Hun producten zijn in vrijwel alle Nederlandse supermarkten te vinden en worden geëxporteerd naar minstens dertig landen.
De uitdaging
Binnen Daelmans Banket werd steeds meer gekeken naar manieren om het productieproces beter te kunnen aansturen en data te verzamelen om verbeteren in de productie door te voeren. Het idee begon te leven om met MES aan de slag te gaan om de volgende professionalisering slag te kunnen maken.
Voordat Daelmans met het project zou gaan starten, wilden ze eerste duidelijkheid over:
- De juiste leverancier van de MES oplossing
- De kosten voor het eerste project en de beheersbaarheid van de kosten voor de vervolgprojecten
- De scope van MES en de plaats van MES in het applicatielandschap van Daelmans
- De inspanning die Daelmans zelf moet leveren om het project succesvol te laten zijn
Omdat meerdere productielocaties betrokken zijn vindt Daelmans het belangrijk dat er een breed draagvlak is in deze locaties en zo veel mogelijk synergie gehaald kan worden uit de implementatie van MES. Dit moet resulteren in gestandaardiseerde werkmethoden, optimaal hergebruik van ontwikkelde MES functionaliteit, gestandaardiseerde interfaces en lage onderhoudskosten.
Aangezien Daelmans intern niet over de juiste expertise beschikte, hebben ze Greywise benaderd en is uiteindelijk de samenwerking gestart.
Onze aanpak
De aanpak van Greywise sluit goed aan op de vraag van Daelmans en wij hebben daarom voorgesteld om onze aanpak die reeds bij een aantal voedingsmiddelenproducenten is toegepast zo veel mogelijk te volgen.
De aanpak bestaat uit drie fasen:
- Inventarisatie
- Selectie
- Voorbereiding implementatie
Deze fase worden hieronder toegelicht.
Inventarisatie
In de inventarisatiefase zijn de volgende activiteiten uitgevoerd:
In kaart brengen van de productieprocessen
Van de drie productielocaties is een zogenaamd Goods Flow Diagram (GFD) opgesteld waarin alle processen, voorraadpunten en goederenstromen die in scope zijn worden weergegeven. Dit GFD is gebruikt bij het opstellen van de wensen en eisen en geeft een goed beeld van de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende productielocaties.
Opstellen van de User Requirements
De wensen en eisen die Daelmans heeft met betrekking tot de functionaliteit die MES moet leveren, zijn vastgelegd in een helder document: de User Requirement Specification (URS). Dat samen met de betrokken medewerkers is opgesteld en gereviewd. In de URS zijn de requirements mee genomen voor de verwachte toekomstige scope. Het doel van deze URS was om te toetsen of de beoogde MES-oplossingen aan deze requirements voldoen. Bij de eerste implementatie worden de wensen en eisen van de processen die dan in scope zijn in detail vastgesteld.
De aansturing van de fabriek
Hierbij is gekeken naar de manier waarop de planning gebeurt en hoe de verschillende productieafdelingen worden aangestuurd. Wat gebeurt in welk systeem en door wie? Dit is door ons vastgelegd in het besturingsconcept.
De plaats van MES in het applicatielandschap
Het is belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van de relatie van MES met andere bedrijfsapplicaties, zoals ERP.
In de inventarisatiefase zal er regelmatig afstemming zijn over de voortgang, de beschikbaarheid van betrokkenen, de scope en de review van de opgeleverde documenten.
Selectie
Voor de selectie van een MES heeft Greywise een standaardaanpak die weergegeven is Figuur 1.
Figuur 1 – Aanpak Selectie MES
Deze is in een beperkte vorm worden uitgevoerd omdat het aantal leveranciers beperkt is (momenteel twee). Er is voor gekozen om de RFI fase over te slaan.
Wat is het resultaat?
- Er is een pakket geselecteerd dat zowel de MES als de WMS functionaliteit kan bieden die Daelmans nodig heeft
- De leverancier heeft een goede fit met Daelams en er ligt een goede basis voor een vruchtbare lange termijn relatie
- De keuze is gedragen door degenen die er mee moeten gaan werken en door het management
Vervolgstap
De vervolgstap is het uitwerken van een projectvoorbereiding op de daadwerkelijke implementatie.