Selecteren van een Manufacturing Execution System: Het belang van een gebalanceerde aanpak

Bij het selecteren van een Manufacturing Execution System (MES) is het essentieel om een evenwichtige aanpak te hanteren die zowel technische specificaties als niet-functionele vereisten omvat. Dit artikel verkent de cruciale stappen van het selectieproces, inclusief marktverkenning en het belang van managementbetrokkenheid. Greywise Consultancy biedt ondersteuning met de dienst 'Software Selectie', waarbij onze expertise en marktkennis essentieel zijn om de beste keuze voor jouw bedrijf te garanderen.
mei 6, 2024/door Steven Hensen

Transitiemanagement: de onmisbare schakel in implementatieprojecten

Verandermanagement binnen implementaties is een vaak ondergewaardeerd element dat een enorme impact kan hebben op het succes van een project. Hoe dat komt, lees je hier.
mei 6, 2024/door Steven Hensen

“Via ‘digital twins’ kwam ik in aanraking met MES”

In dit artikel leer je onze nieuwe collega Art Selbach beter kennen.
april 24, 2024/door Steven Hensen

Overzicht recente MES/MOMS projecten

Op deze pagina lees je onze recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties.
april 11, 2024/door Steven Hensen

Overzicht recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties

Op deze pagina lees je onze recente MES/MOMS blogs, interviews en referenties.
april 11, 2024/door Steven Hensen

“Mijn praktische achtergrond is een goede basis voor dit vak!”

In dit artikel leer je onze nieuwe collega Bart Bredeveld beter kennen.
april 3, 2024/door Steven Hensen

“Voorbij de techniek: doorslaggevende non-functional requirements bij MES selectie”

In dit artikel gaat Jens in op het belang van non-functional requirements bij een MOMS/MES selectie. Benieuwd naar de impact? Lees snel verder.
februari 21, 2024/door Steven Hensen

“Een jaar aan het roer van Greywise, het was een goede vaart”

In dit artikel lees je hoe Jens en Steven het eerste jaar als eigenaren van Greywise hebben ervaren en wat hun groeiambities zijn!
februari 19, 2024/door Steven Hensen

“Onze MES/MOMS projecten starten in de praktijk”

In dit interview lees je hoe Allard zijn eerste 1.5 jaar binnen Greywise heeft ervaren, welke groei hij heeft doorgemaakt en wat hem aanspreek in de Greywise aanpak!
februari 19, 2024/door Steven Hensen

HAI Smart4Industries na 4.5 jaar weer aanwezig op onze Greywise-dag

In 2019 verwelkomden we Anneke van der Linde en Peter de Haer van HAI Smart4Industries, en afgelopen vrijdag waren ze opnieuw te gast op onze Greywise-dag.
Het HAI-platform heeft in de tussenliggende jaren een indrukwekkende transformatie ondergaan tot een ‘Digital Platform for Process Manufacturing’.
december 5, 2023/door Steven Hensen

Greywise Consultancy kiest voor YAP boven SMART voor de ontwikkeling van werknemers

Wij hebben het 'Your Accelerator Program' (YAP) geïmplementeerd om werknemersontwikkeling te stimuleren.
oktober 2, 2023/door Steven Hensen

Van SMART naar YAP: “De ontwikkeling van werknemers werkt het beste door intrinsieke motivatie”

“Met onze GAP en YAP, knipogen we natuurlijk een beetje naar het POP en PAP, maar dat vinden we juist leuk. Ons YAP lijkt natuurlijk wel op een POP, maar het is gelukkig echt anders. En dat ervaren onze collega’s ook zo!”
oktober 2, 2023/door Steven Hensen

“Low-Code in Manufacturing IT: Toekomstvoorspellingen en Realiteit”

Het gebruik van Low-Code voor de ontwikkeling van softwareapplicaties groeit gestaag in populariteit. Volgens voorspellingen van Gartner zal tegen 2024 Low-Code ontwikkeling goed zijn voor 65% van alle ontwikkelingen van bedrijfssoftware. Deze aanpak is snel, gebruiksvriendelijk, kostenefficiënt en flexibel. Het klinkt zonder twijfel aantrekkelijk, toch?
september 25, 2023/door Steven Hensen

Wat is het verschil tussen een MES Consultant en een MES Engineer?

In het kort: een MES Consultant richt zich meer op de bedrijfsprocessen, analyse en advies, terwijl een MES Engineer zich voornamelijk richt op de technische implementatie, configuratie en onderhoud van het MES-systeem.
augustus 9, 2023/door Steven Hensen

Wat hebben we nodig voor Artificial intelligence?

Om in het productieproces AI te kunnen implementeren moeten er een aantal zaken op orde zijn. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.
augustus 2, 2023/door Steven Hensen

De basics van Artificial intelligence in productie

Om nog duidelijker te maken hoe AI, op kleine schaal, in productie kan worden ingezet nemen we het voorbeeld van een droogtoren. De uitwerking lees je hier!
augustus 2, 2023/door Steven Hensen

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

Om het thema van Artificial Intelligence binnen de muren van de fabriek beter te begrijpen, is het van belang om in te gaan op de vraag: Wat is AI?
augustus 2, 2023/door Steven Hensen

Waarom AI in productie?

Het gaat hierbij over de productieprocessen die zich binnen de muren van een fabriek bevinden. Het gaat hier dus niet over de inzet van AI in supply chain vraagstukken.
augustus 2, 2023/door Steven Hensen

10 redenen waarom een MES implementatie vertraging kan oplopen

Op basis van onze ervaring hebben wij 10 redenen beschreven waardoor een MES implementatie kan vertragen! Benoem ze in je projectteam en probeer ze te voorkomen.
april 24, 2023/door Steven Hensen

Wat is Batch Execution?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.
april 20, 2023/door Steven Hensen

“Dankzij Greywise hebben we nu een totaalbeeld van ons IT-landschap”

Greywise heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de automatisering van Nolet Distillery. Resultaat: een duidelijke beeld van het toekomstige applicatielandschap
december 12, 2022/door Steven Hensen

“Met onze MOMS-training komen deelnemers beter beslagen ten ijs”

Het doel van onze MOMS-training is dat de deelnemers beter beslagen ten ijs komen: “We willen dat deelnemers beter voorbereid zijn als ze met MOMS aan de slag gaan, dat ze weten wat de echte uitdagingen zijn. Zodat ze ook daadwerkelijk verbeteren en efficiënter gaan werken door MOMS.”
augustus 22, 2022/door Steven Hensen

Wat is Manufacturing Operations Management (MOM)?

Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.
augustus 4, 2022/door Steven Hensen

IT en OT: Hoe kun je de kloof overbruggen?

Om de kloof tussen IT en OT te overbruggen, start je met het maken van een plan, met als belangrijkste input wat in de inleiding staat geschreven!
juni 1, 2022/door Steven Hensen

IT en OT in de industrie: Zorg voor scheiding & samenwerking

Samengevat kun je zeggen dat de verandersnelheid binnen IT veel hoger is en dat OT nog erg onbekend is binnen IT. OT kan niet zo snel veranderen als IT en het OT-landschap raakt mede daardoor versnipperd, waardoor je bij updates het productieproces kan verstoren. Zeker zonder goed inzicht in de applicatie- en systemenlandschap, is de impact niet te voorspellen.
maart 8, 2022/door Steven Hensen

MES in praktijk: “Het belang van beheerprocessen wordt vaak onderschat”

Het belang van goede beheerprocessen rondom Manufacturing Execution Systemen, afgekort MES, wordt vaak onderschat. Ik heb al verschillende situaties gezien waar dat tot problemen leidde. Bij een MES-project van enkele jaren terug zag ik de complexiteit van proces en software toenemen en daardoor het aantal bugs, je hebt dan een langere periode nog kinderziektes nadat het systeem is overgedragen aan de organisatie. Met een goed beheerproces had dat kunnen worden voorkomen.
januari 19, 2022/door Steven Hensen

Het verschil tussen IT en OT

Het verschil tussen IT en OT is het beste uit te leggen met verschillende automatiseringsniveaus. Het IT- en OT-domein beslaan elk andere niveaus en kennen hun eigen aandachtsgebieden en prioriteiten. De verschillende automatiseringsniveaus zijn het beste uit te leggen aan de hand van het Purdue-model
januari 19, 2022/door Steven Hensen

Wat is een Elektronisch Batch Record?

Farmaceutische bedrijven zijn verplicht batchrecords bij te houden, zodat de autoriteiten kunnen bevestigen dat de juiste procedures worden gevolgd. Moderne Elektronisch Batch Records (EBR) kunnen hierbij helpen en bedrijven helpen aan de FDA-voorschriften te voldoen. Een elektronisch batchrecord maakt gebruik van verschillende databases waarin gegevens worden vastgelegd die tijdens de productie van een batch worden geregistreerd. Bovendien maakt het gebruik van een business process engine die het te volgen proces definieert.
januari 19, 2022/door Steven Hensen

Wat is GAMP5 (GAMP®5)?

GAMP 5, oftewel 'Good Automated Manufacturing Practices', biedt essentiële richtlijnen voor farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven die geautomatiseerde systemen ontwikkelen of implementeren. Deze vrijwillige maar hoog gerespecteerde set normen benadrukt risicobeheersing en kwaliteitsborging. Het volgen van GAMP 5 biedt bedrijven niet alleen een kader voor het waarborgen van systeemkwaliteit, maar vergemakkelijkt ook audits en naleving van overheidsvoorschriften.
januari 19, 2022/door Steven Hensen

Data driven manufacturing: “Productiebedrijven beseffen vaak het belang van data niet”

Veel productieorganisaties hebben geïnvesteerd in ‘lean manufacturing’, hiermee zijn mooie winsten behaald. Er is echter nog veel winst haalbaar op het gebied data, vooral masterdata...
januari 5, 2022/door Steven Hensen

MES in de ‘food’: Wat is Manufacturing Execution System en wat moet je ervan weten?

Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de informatie-uitwisseling tussen de werkvloer (machines, maar ook mensen) en de kantooromgeving (ERP) mogelijk...
augustus 2, 2021/door Steven Hensen

Begin op tijd met een MES en pak een voorsprong op je concurrentie

Vaak wordt er te laat begonnen met een Manufacturing Execution System (MES). Dit is zonde en zorgt voor veel meer rompslomp en kosten!
mei 28, 2021/door Steven Hensen

Royal Avebe en Greywise: De start van een jarenlange samenwerking

In 2011 heeft Avebe besloten de reactorafdeling van de VMF fabriek te vernieuwen. Het belangrijkste doel: op een betrouwbare en economische wijze produceren met een constante, hoge kwaliteit. Een goede automatisering is een noodzakelijke voorwaarde. Greywise heeft de MES implementatie begeleid.
januari 20, 2021/door Steven Hensen

MES en Lean – een knap team

Elk productiebedrijf heeft wel gehoord van het Lean principe: het analyseren van de waardestroom met als doel ‘waste’ te elimineren, productiviteit en efficiency te verhogen. Procesbeheersing is hierbij een belangrijke factor. Maar hoe past MES nu in het Lean plaatje? Hoort MES wel bij Lean Manufacturing? Ons antwoord lees je in dit blog geschreven door Jens.
oktober 21, 2020/door Steven Hensen

Waarom MES juist nú van grote toegevoegde waarde kan zijn!

Een MES optimaliseert productie door realtime informatie, geautomatiseerde kwaliteitscontroles, en flexibele planning. Ontdek hoe MES efficiëntie en aanpasbaarheid in productiebeheer verbetert.
september 30, 2020/door Steven Hensen

Optimalisatie van een Manufacturing Execution System (MES)

Nadat een MES is geïmplementeerd is het belangrijk dat je continu bezig bent om het MES te optimaliseren. Een MES optimalisatie aanpak is daarvoor cruciaal! Lees hier wat je kunt doen om het maximale uit je MES te halen.
juni 26, 2020/door Steven Hensen

Implementatie van een Manufacturing Execution System (MES)

Een MES implementatie is een uitdagende opdracht. Vandaar dat een goede voorbereiding, een goed plan en een goed projectmanagement cruciaal is. Lees hier wat jij kunt doen om een implementatie goed te laten verlopen!
juni 25, 2020/door Steven Hensen

Een Manufacturing Execution System (MES) strategie opstellen

Aanpassingen in je applicatie landschap doe je niet zomaar. Het is belangrijk op vanuit een Productie-ICT strategie toe te werken naar een MES strategie!
juni 25, 2020/door Steven Hensen

Configureerbaarheid van een Manufacturing Execution System

Een MES applicatie bestaat uit verschillende functionele modules die configureervaar zijn. Dit doe je uiteraard aan de hand van de behoeften.
juni 25, 2020/door Steven Hensen

MOMS vs MES: Operation Management vs Execution System

Je hoort steeds vaker de term MOM voorbij komen en dit meestal in combinatie met MES. Maar is er eigenlijk wel een verschil tussen MES en MOM? In dit artikel geven wij het antwoord op deze vraag.
juni 18, 2020/door Steven Hensen