System Integrators

People working with manufacturing execution system

Waarom System Integrators?

Misschien nog belangrijker dan de applicatie is de partij die deze voor u implementeert. Ze weten hoe ze de software optimaal kunnen inzetten, hoe ze het veranderingsproces dat met de invoering gepaard gaat kunnen sturen, en ze kunnen u na de invoering de gewenste ondersteuning bieden.

Grote diversiteit

Het ligt eenvoudig als de partij die het pakket zelf gemaakt heeft ook de implementatie doet. Er zijn ook system integrators die een commercieel pakket gebruiken en daar de toepassing bij de klant mee bouwen. Sommige richten zich daarbij op bepaalde sectoren, andere zijn weer heel breed. Er zijn grote system integratoren die in staat zijn om tientallen vestigingen van een groot bedrijf wereldwijd te bedienen. Kleinere werken weer regionaal, tegen lagere kosten en staan dichter bij de klant. De meeste system integratoren komen uit de wereld van PLC en SCADA en zijn enkele jaren geleden de richting van MES uitgegaan. Een kleinere groep doet alleen MES, waarbij sommige meer focus hebben op de besturingslaag en andere weer meer op ERP.

Wat is voor u belangrijk?

Welke system integrator het beste past bij uw vraag en uw bedrijf hangt van een aantal factoren af. Deze factoren kunnen ook nog niet altijd los van elkaar gezien worden en dat maakt het besluitvormingsproces er niet eenvoudiger op.

Pakket of System Integrator

Wat kiest u het eerst? Selecteert u eerst het MES pakket (zie MES systemen) dat het beste bij uw wensen past en daarna de system integrator die dit pakket gaat implementeren. Of vindt u de kwaliteiten van de system integrator belangrijker en de keuze van het MES pakket ondergeschikt? Wellicht heeft u al een jarenlange relatie met een bepaalde system integrator en laat u de keuze aan hem; als het systeem straks maar doet wat het moet doen?

Multi-site roll-out

Als u MES wilt uitrollen over een aantal fabrieken in meerdere landen met als doel een lagere TOC door gestandaardiseerde werkprocessen, applicaties en IT- infrastructuur, dan stelt dit hoge eisen aan een system integrator. Hij moet beschikken over analisten die een blauwdruk kunnen maken, een implementatie team dat internationaal werkt en kan samenwerken met een corporate IT-organisatie, en een supportorganisatie die 24/7 beschikbaar is.

Out-of-the-box of volledig op maat

Er zijn system integrators die zelf een MES ontwikkeld hebben, vaak voor een specifieke branche. Weer andere zijn uitgegaan van een van de op de markt verkrijgbare MES pakketten en hebben dit al ingericht voor een specifieke branche. Dit versnelt de implementatie aanzienlijk, maar u moet wel bereid zijn uw processen aan te passen aan de mogelijkheden van het pakket. Zo voorkomt u extra configuratie en maatwerk. Wilt u alles volledig naar uw wensen kunnen inrichten dan kunt u beter uitgaan van een generiek pakket. De kosten zullen wel hoger zijn. Grote ondernemingen kiezen vaker voor een generieke oplossing die ze naar eigen wensen inrichten, maar wel over meerdere fabrieken uitrollen. Een hogere initiële investering, maar door de roll-out zijn de kosten per fabriek te overzien. Kleinere bedrijven kiezen vaker voor een oplossing die standaard al de passende functionaliteit in zich heeft.

Generalist of specialist

Er zijn system integrators die projecten doen met een aantal verschillende MES pakketten, andere specialiseren zich in een MES pakket om zo de opgedane ervaring maximaal te kunnen inzetten, een goede relatie te kunnen opbouwen met de leverancier van het MES pakket en te kunnen garanderen dat er voldoende engineers zijn met een hoog kennis niveau om goede ondersteuning te kunnen blijven leveren.

Heeft u nog vragen na het lezen van dit blog of bent u benieuwd wat Greywise voor u kan betekenen. Neem eens contact op met Jos.

Lees meer

Greywise team

“Voorbij de techniek: doorslaggevende non-functional requirements bij MES selectie”

,
In dit artikel gaat Jens in op het belang van non-functional requirements bij een MOMS/MES selectie. Benieuwd naar de impact? Lees snel verder.
Greywise team

“Een jaar aan het roer van Greywise, het was een goede vaart”

,
In dit artikel lees je hoe Jens en Steven het eerste jaar als eigenaren van Greywise hebben ervaren en wat hun groeiambities zijn!
Allard Vervoort Greywise

“Onze MES/MOMS projecten starten in de praktijk”

,
In dit interview lees je hoe Allard zijn eerste 1.5 jaar binnen Greywise heeft ervaren, welke groei hij heeft doorgemaakt en wat hem aanspreek in de Greywise aanpak!
Tom Bruschinski

Tom Bruschinski

,
Maak kennis met Tom Bruschinski, onze Projectversneller/ Junior Business Consultant. Tom, afgestudeerd in Levensmiddelentechnologie en Duurzame Proceskunde aan de Universiteit van Wageningen, is sinds 2024 onderdeel van ons team en speelt een belangrijke rol in MOMS implementatieprojecten.
HAI Smart4Industries Greywise

HAI Smart4Industries na 4.5 jaar weer aanwezig op onze Greywise-dag

,
In 2019 verwelkomden we Anneke van der Linde en Peter de Haer van HAI Smart4Industries, en afgelopen vrijdag waren ze opnieuw te gast op onze Greywise-dag. Het HAI-platform heeft in de tussenliggende jaren een indrukwekkende transformatie ondergaan tot een ‘Digital Platform for Process Manufacturing’.
Persoonlijke ontwikkeling consultant

Greywise Consultancy kiest voor YAP boven SMART voor de ontwikkeling van werknemers

,
Wij hebben het 'Your Accelerator Program' (YAP) geïmplementeerd om werknemersontwikkeling te stimuleren.
Greywise team

Van SMART naar YAP: “De ontwikkeling van werknemers werkt het beste door intrinsieke motivatie”

,
“Met onze GAP en YAP, knipogen we natuurlijk een beetje naar het POP en PAP, maar dat vinden we juist leuk. Ons YAP lijkt natuurlijk wel op een POP, maar het is gelukkig echt anders. En dat ervaren onze collega’s ook zo!”
Low-code in productie

“Low-Code in Manufacturing IT: Toekomstvoorspellingen en Realiteit”

Het gebruik van Low-Code voor de ontwikkeling van softwareapplicaties groeit gestaag in populariteit. Volgens voorspellingen van Gartner zal tegen 2024 Low-Code ontwikkeling goed zijn voor 65% van alle ontwikkelingen van bedrijfssoftware. Deze aanpak is snel, gebruiksvriendelijk, kostenefficiënt en flexibel. Het klinkt zonder twijfel aantrekkelijk, toch?